Verloving Prins Harry en Meghan Markle: de ideale kerstfilm

De aankondiging van de verloving tussen Prins Harry en actrice Meghan Markle voelt als de aankondiging van een nieuwe kerstfilm. Een prins die een actrice trouwt: het lijkt twee keer een droomhuwelijk. Voor haar, en voor hem. Het doet mij terugdenken aan onvergetelijke decemberfilms: Notting Hill en Love Actually.

Blind date

Wat is het tegelijkertijd mooi dat het Harry niet om ‘die actrice’ en Meghan niet om ‘die prins’ te doen was. Ze wisten nauwelijks van elkaars bestaan. Ze leerden elkaar nota bene kennen via een blind date, vertelden ze in een interview. Meghan had aan de wederzijdse vriend of vriendin die hen koppelde enkel gevraagd of hij aardig was. Harry had nog nooit naar ‘Suits’ gekeken, waarin Meghan als actrice doorbrak.

Notting Hill

Het doet mij denken aan die heerlijke film ‘Notting Hill’, waarin Hugh Grant een argeloze boekverkoper speelt die nauwelijks onder de indruk is van de status van de filmster die Julia Roberts speelt. Ook zij ziet zichzelf als ‘just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.’ Misschien is hij nog wel het minst onder de indruk van zichzelf, want wat moet zij nu met hem?

Blijkbaar heeft status bij Harry en Meghan geen enkele rol gespeeld. Zij is niet de altijd gedroomde actrice voor hem, hij niet de altijd gedroomde prins voor haar. Ze werden gewoon twee mensen, ‘just two people, standing in front of each other, asking each other to love them’. Liefde gaat niet over status, en misschien daarom spreekt het zo tot de verbeelding.

Love Actually

Ook in Love Actually werd Hugh Grant als de minister-president een gewone jongen, die met zijn assistente een ongedachte relatie aanging. Dat premierschap maakte de relatie voor de film juist heel interessant, omdat het daardoor kon laten zien hoe normaal liefde is. De liefde bracht de gewone alledaagse stunteligheid en gekkigheid in hem naar boven, die van deze premier een gewone jongen maakte, ‘standing in front of a girl, asking her to love him’.

En dan?

Maar hoe gaat het dan verder? Dan zijn ze bij elkaar, en dan? Wordt verliefdheid ook liefde? Ik kwam een kort vervolg op het spoor van de film Love Actually, uitgebracht ter gelegenheid van Red Nose Day. Dat blijkt een bekende nationale inzamelingsdag te zijn in Engeland, bedoeld om allerlei goede doelen binnen en buiten Engeland te steunen. We zien hier hoe het de verschillende personages de afgelopen 14 jaar verging. Allemaal goed natuurlijk, en dat ontroert weer. Echt een feel-good movie.

Liefde wint

‘Premier’ Hugh Grant sluit mooi af wat liefde betekent in een wereld met zoveel slecht nieuws: ‘De tijd is duidelijk moeilijker geworden voor mensen. Mensen zijn nerveus en angstig. […] Laten we ook aan de andere zijde van de medaille kijken: […] op een dieper niveau blijf ik optimistisch. Overal waar je tragedies ziet, zie je ook moed. Overal waar je gewone mensen in nood ziet, zie je buitengewone mensen die hen helpen. Op Red Nose Day geven mensen hun hart en geld aan mensen die ze nooit zullen ontmoeten, om tegen hun pijn en angst te strijden. Dus, het is niet alleen romantische liefde die rondwaait, de meeste mensen hebben nog altijd en overal voldoende liefde in hun hart om mensen die in problemen zitten te helpen. Het goede zal winnen, daar ben ik zeker van.’

Dat het goede, dat de liefde wint, is misschien wel wat mensen het meest raakt in de verloving van een prins en een actrice, en in de liefdesverhalen uit films als Notting Hill en Love Actually 1 en 2. Het gaat daarin niet alleen om romantische liefde, maar op een dieper niveau om liefde die mensen ertoe aanzet voor elkaar op te komen, elkaar te helpen. Hierin proeven we dat, hoeveel negatief nieuws er ook is, de andere kant van de medaille een liefdevolle is. En dat het goede, dat de liefde wint.

‘Dit is dus waar het om gaat: geloof, vertrouwen en ​liefde. Dat moet steeds het belangrijkste in ons leven zijn. Maar het allerbelangrijkste is de ​liefde.’ (1 Korinthiërs 13)

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
28 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief