Verschillen

De 17-jarige Johanna schrijft haar zorgen van zich af…….. Wat vind jij?  


 

Verschillen. Daar ontbreekt het ons niet aan. En daar heeft het ons nog nooit aan ontbroken. Logisch, toch? Nooit zal iedereen hetzelfde denken, leven en geloven. En dat is maar goed ook. Verschillen zijn nodig om een beschaving verder te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de tot stand gebrachte democratie. Maar tegelijkertijd brengen verschillen veel nadelen met zich mee. Verschillen betekenen namelijk ook verdeeldheid, wat kan leiden tot polarisatie, discriminatie en oorlog of conflict. Ongevraagde gevolgen!

Moeite

Wat mij de laatste tijd opvalt is de manier waarop wij naar de huidige maatschappelijke situatie kijken. Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben veel moeite met de godsdienstige oorlogen, de ongelijkheid maar ook de verdeeldheid in een klas of kerkelijke gemeenschap op kleinere schaal. Maar ondanks het verdriet over de conflicten op grote én kleine schaal, verdedigen we vaak ons eigen hachje, ons eigen gelijk en vergeten we te zoeken naar de oplossing. Een verschijnsel dat menselijk is, logisch is, maar toch niet helemaal verantwoord. Uiteindelijk moeten we het namelijk samen doen. We moeten er samen uit komen. Want ja, zijn de overeenkomsten eigenlijk niet vele malen groter dan de verschillen? We zijn toch allemaal wereldbewoners? We zijn toch allemaal kinderen van God? We willen toch allemaal vrede? We zoeken toch allemaal liefde?

Overeenkomsten

Ik stel voor dat we ons voortaan niet meer richten op die zogenaamd immense verschillen maar dat we de nadruk leggen op die talloze overeenkomsten. Zo kunnen we samen verder. Zo kunnen we samen werken aan de langzame vermindering van polarisatie, discriminatie, ongelijkheid en conflict. Ze ondermijnen het geluk van zo velen. Een belangrijke eerste stap hiervoor is accepteren dat niet iedereen jouw mening en jouw opvatting deelt en ook niet zal delen. En let op! Zo’n eerste stap is een keuze, deze verandering begint bij jezelf en niet bij de ander. Een cliché dat niet vaak genoeg herhaald kan worden. Ironisch niet?…  Een ander kan niet bepalen wie jij respecteert. Nee, dat ligt toch echt in jouw handen. Wees kritisch naar jezelf; wees open; wees LIEFDEvol.

 

Love all, trust a few, do wrong to none ~ William Shakespeare

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief