MENUMENU

Ook verslaafd aan je mobieltje? 

Hoe hebben we het ooit zonder mobieltje gered? Gemiddeld pakken we veertig keer per dag onze smartphone op. En dan wordt daar per dag zo’n drie uur naar gestaard. Bijna de helft van de bevolking is verslaafd aan internet.  

Overal

Er is eigenlijk geen plek meer zonder internet. Je dacht toch niet dat het in kerken en andere gebedshuizen anders was? Want ja, ook daar is wifi en 4G. Sommige mensen storen zich daar enorm aan. Is er eindelijk een moment van bezinning, wordt er wéér naar dat oplichtende scherm gestaard. Niet helemaal onbegrijpelijk dat we dat doen hoor, want als er iets interessants gezegd wordt, dan wil je daar – net als in andere situaties – handig even iets bij googelen.

Het voelt zo lekker 

Op scientias.nl wordt de vergelijking getrokken met andere verslavingen, zoals een heroïneverslavingBij alle verslavingen komt hetzelfde stofje in je lichaam vrij: dopamine. Dat zorgt voor een tijdelijk geluksgevoel en vraagt om meer. Waarom pakken we die telefoon op, terwijl we weten dat het een verslaving is? Daar zijn verschillende theorieën voor, één zegt dat we dit doen om dat gelukstofje te ervaren. De negatieve variant zegt dat we dit doen om te voorkomen dat onthoudingsverschijnselen krijgen. Je wordt er niet per se blij van, maar denkt het toch nodig te hebben. De sensitisatie-theorie zegt dat er door overgevoelige hersencircuits steeds meer dopamine wordt aangemaakt die ervoor zorgt dat je steeds meer naar dit middel snakt. En de gewoon-theorie heeft het weer over een automatisch proces. Je hebt het eigenlijk niet eens meer door. Net als wanneer je gedachteloos een zak chips leeg eet.  

Minder Checken

Wat kun je doen om van je verslaving af te komen? Om het aantal checkmomenten per dag te verminderen, kan het helpen je telefoon simpelweg op een andere plek te leggen. Soms helpt het alleen al om hem ergens anders op te laden, zodat-ie uit het zicht is. En tijdens je favoriete Netflixserie leg je hem niet naast je op de bank, maar ergens ver weg in huis. Zodat je je aandacht weer op één ding kunt richten (en daar schijn je heel blij en rustig van te worden) 

Weg ermee 

En heb je iets gepost? Probeer voor de grap eens een uur te wachten voordat je het aantal reacties en likes checkt. Ook helpt het om minder snel te reageren op appjes. Dan krijg je ook minder appjes terug. Voor de ernstig verslaafden werkt het ook om cold turkey te gaan. Beetje als de AmishGewoon een hele dag niet. Kijk maar hoe creatief je bent zonder mobieltje. Mobieltjes, tablets, het zijn fantastische uitvindingen, maar zoals de onderzoekers op Scientias zeggen: we stevenen af op een generatie junks. En daar wil je toch niet bij horen?  

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
4 november 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars