MENUMENU

Verval

Afgelopen week was John met een kleine camper in Sauerland, Duitsland. Prachtige natuur, veel heuvels, veel groen en mooie, inspirerende wandelingen. Maar ook een confrontatie met ‘verval’.

Natuurcampings

We kozen om onze camper te parkeren op kleine natuurcampings. Het voordeel is dat je op prachtige plekken midden in de natuur staat. Van daaruit konden we bijzondere wandeltochten maken. De keerzijde was, dat het sanitair op deze campings verouderd en soms zelfs belabberd was. Dit stond in schril contrast met de schitterende natuur en onze heerlijke uitstapjes. Waar we genoten van flora en fauna. Alsof er op een of andere manier ook een boodschap was: ‘Alles, hoe mooi ook, zal eenmaal vergaan.’ Ik herinner mij de tekst uit een oud lied van Johan de Heer. Liederen die ik vroeger, in de jaren zeventig, zong in de kerk die ik als kind met mijn ouders bezocht.

Vervallen tent

Het meest sprekende beeld was een aantal verweerde, begroeide caravans op één van de campings. De foto staat boven deze blog. De bewoners zijn al lang vertrokken, maar hun campeeruitrusting bleef achter. Verweerd en bemost. Ooit werd de tent spiksplinternieuw neergezet en waren de bewoners er blij mee.

Bathseba

Tijdens de vakantie las ik het boek Bathseba, een roman van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren. Een roman, die verrassend dicht bij het Bijbelse verhaal blijft over de geschiedenis van koning David. Lindgren schrijft pijnlijk helder over de aftakeling van koning David. Hoe hij van gezalfde koning verwordt tot een oude, besluiteloze vorst.

Het doet me stilstaan bij het verval in het leven. In het leven van een mens. Het inspireert me om goed voor mijzelf te zorgen. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Immers: de geest volgt het lichaam en het lichaam volgt de geest. Ik heb een eigen wil en ben mijn eigen leider. Ik richt mij op het licht, maar sluit mijn ogen niet voor het duister.

 

4 reacties op “Verval
 1. Mar schreef:

  Als wij door het doorleven van emoties doorleefd raken en dit tekent op ons gezicht betekent dit ook dat we gegroeid zijn, je krijgt er dus zeker ook wat voor terug..

 2. Marijke van Doorne schreef:

  De stilte van de avond.

  De stilte van de avond,
  donkere wolken zeilden voorbij.
  avond koelte streek langszij,
  een merel zong zijn avondlied.

  De bijtjes waren uitgezoemd,
  vleermuis zoefde geruisloos…
  Pijlsnel van voor naar achter,
  maan weerkaatsend ver – licht.

  Schaduwen wiebelen op de wind,
  een egel zoekt zijn weg, ritselt zijn-
  Kostje onder het gevallen blad,
  waaronder verbaasde huisjesslak.

  Een kikker schrok sprong,
  pardoes in het zilte nat.
  Een bosmuis door uil bekeken
  vanaf zijn gekozen uitkijkpost.

  Het ochtend gloren begint te dagen
  de nacht zomaar voorbij gevlogen.
  Zo kort, genoten van al dat lekkers
  nu dagdromend, hopend vanavond…

  Onder het gezoem van hommels,
  bijéén bromvlieg, libell en vlinders…
  Kapoentjes, luizenmelkende mieren
  Rood verlichte wolken van boven .

  Mussen streken neer in het zand –
  naast een plas met badderende mezen.
  Al kwetterend en spetterend- volop
  een zonminnende water- salamander .
  MBvD 7-6-2017

  In gedachten schreef dit schrijven op tot een gedicht. Alles samengebundeld van belevenissen in de natuur.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
15 augustus 2017
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars