Verwacht er niets van

Heb je wel eens een leuke onverwachte ontmoeting op een feestje gehad? Of een serie op Netflix die toch heel mooi bleek? Of een festival bezocht waar je een geweldige band trof die je helemaal niet kende? De leukste dingen gebeuren vaak onverwacht. Herkenbaar?

De mooiste films bestaan door hun onverwachte wendingen. Bijvoorbeeld in de film Intouchables. Philippe, een man van rijke afkomst en met personeel, maar geheel verlamd en afhankelijk. Zijn tegenspeler Driss is een hard geworden jongen van de straat en opgegroeid in armoede. Een grotere tegenstelling bestaat bijna niet. Toch wordt Driss toch aangenomen als persoonlijk verzorger van Philippe. Tussen de twee ontstaat onverwacht een hechte vriendschap en allerlei vastgeroeste patronen worden door de twee doorbroken.

Het onverwachte

Teveel verwachtingen kunnen dwarszitten. Zeker in onze tijd verwachten we erg veel, van onszelf en van elkaar. Dat kan een druk geven die het plezier uit de dingen neemt. Hoeveel (jonge) mensen hebben last van burnout verschijnselen? Hoeveel druk ligt er wel niet om te presteren? En voor wat onze eigen verwachtingen betreft: is er nog wel ruimte voor iets verrassends als je alles van tevoren hebt ingevuld? Juist het onverwachte is vaak het mooiste. Herken je dat als je een nieuwe reis wilt gaan maken of een nieuwe onderneming wilt beginnen of aan een nieuwe baan? Je weet niet wat het wordt en juist dat maakt het leuk. Er is iets waar je nog niet bekend mee bent, onbekend terrein en dat vraagt erom ontdekt te worden. Dat is spannend en dat vraagt moed.

Moedig leven

‘Geloof’ is moedig leren leven. Geloven is het onverwachte verwachten. Geloof is die eerste stap zetten en het avontuur aangaan. Want wat is ‘geloof’ anders dan ‘vertrouwen’? Niet weten waar het op uitkomt en het er toch op wagen? ‘God’ zou dan te vinden kunnen zijn in die onverwachte ontmoeting. Of in die bijzondere ervaring op dat concert. Of in de beleving van de reis die je hebt gemaakt. Begint het leven niet daar, waar je die eerste stap durft te zetten? 

 

Wat voor mooie onverwachte ervaringen of ontmoetingen jij hebt gehad? Wat voor moedige stappen er voor jou liggen om te nemen? Heeft dat voor jou ook iets met ‘God’ en/of ‘geloof’ te maken?

2 comments on “Verwacht er niets van
 1. Avatar Bets Miedemma - Karsten schreef:

  Het onverwachte
  gedicht

  Verdwaald in gedachten
  Verloopt soms de dag
  De dingen van samen
  Die de ander niet zag
  Zo dierbaar, zo kwetsbaar
  Alleen van ons twee
  Zo kort nog geleden
  Was alles o.k.
  We konden nog lachen
  En hadden verdriet
  De dingen van samen
  Die de ander niet ziet

  Nu maanden later
  Is niets meer gewoon
  Mijn leven veranderd
  In een klankloze toon
  Maar heel in de verte
  Klinkt soms weer een lied
  Er schittert een een lichtje
  Wat een ander niet ziet
  Dat liedje dat lichtje
  Alleen van ons twee
  Zo dierbaar, zo kwetsbaar
  Draag ik met me mee

 2. Avatar Jan Ebel Westing schreef:

  Geloof is afwachten en vertrouwen hebben? Stil maar, wacht maar? Absoluut niet! Geloven is je hart voor Hem open zetten en in gebed vragen of Hij met Zijn Geest jou wil aanraken. Dan ZAL er iets gebeuren. Als er voor je wordt gebeden met handoplegging is mijn ervaring, zal hij zeker reageren op jou. Als broodnuchtere protestant heeft Hij mijn leven totaal op zijn kop gezet! Ik mag 24/7 zijn almachtige aanwezigheid ervaren in mijn leven. Jezus christus is Gisteren, heden en tot in eeuwigheid dezelfde. Hoe groot is onze God!

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
11 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief