Verwarring

Het leven met en voor God ervaar ik soms als ‘lastig en verwarrend’. Een aantal weken geleden gebeurde er iets, dat een aantal zekerheden in mijn geloofsleven en zelfvertrouwen gigantisch overhoop gooide. Mijn eerste reactie was: dit is zo absurd, dit kán niet waar zijn. Niet over nadenken: stop en ‘weg’ ermee.

Een vingerwijzing

Maar God dacht daar anders over. Het voorval had te maken met ‘vergeving en loslaten’. In de dagen na die gebeurtenis kwam ik linksom of rechtsom telkens het onderwerp ‘vergeving en loslaten’ tegen:  In een lied, een Bijbeltekst, op TV, een artikel in de krant, op mijn werk, enz. Ik kreeg er de kriebels van en vond-sorry dat ik het zo zeg- God knap lastig. Want hoe ik het ook wendde of keerde, ik zag het wél als een vingerwijzing van God. Hij liet mij zien, Anja, je moet hier iets mee. Dit mag je voor die ander en jezelf, niet zomaar wegschuiven.

Forgiveness Challenge

Toen ik op facebook  iemand hoorde zeggen, dat hij de “30 days of Forgiveness Challenge”  had ‘doorlopen’, kon ik er niet meer onderuit. Ik ben ermee aan de slag gegaan, omdat ik er inmiddels wel achter was gekomen, dat ik er zelf niet goed uitkwam. Ik bleef maar worstelen met vragen als: is vergeven hetzelfde als loslaten? Hoe zit dit in elkaar verstrengeld? Ik dacht dat ik vergeven had, maar waarom doet het dan nog zo’n pijn? Heb ik dan dus (nog) niet vergeven?

Ik ben nu bij dag 8, al dagen…

Het kost veel energie en levert me behoorlijk wat inzichten op. Het is niet leuk! Wel helend, hoop ik. Ik doe het niet alleen, maar met God en met twee lieve mensen waar ik tegenaan mag kletsen (spuien) als ik dat wil. Het is een proces en ik wil zoals gewoonlijk weer te hard en roep tegen God: “Zeg dan iets! Help me dan” en toen kwam er een lied voorbij getiteld “Say something…!” God is er bij ook op deze ‘lastige en verwarrende’ weg.

4 comments on “Verwarring
 1. Avatar m. schreef:

  dat lijkt heel interessant die forgiveness challenge, heb het filmpje bekeken…het is erg goed om zo bezig te zijn, ik ben pas met psychologie aan de slag geweest en je leert er heel veel van,

  • Avatar anja de jong schreef:

   Het is heel leerzaam en het geeft me veel nieuwe inzichten. ‘t Is wel een proces waar je jezelf de tijd voor moet gunnen.

 2. Avatar Marijke schreef:

  Sterkte op deze weg en ik wens je toe dat het je zal brengen wat je zoekt! Ik vind je moedig in ieder geval dat je het zo aanpakt!

  • Avatar Anja de Jong schreef:

   dank je wel Marijke. Het is een groeiproces en (soms) doet groeien zeer. Tot nu toe is het heel ‘helpend’.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief