Verwond

Soms lees je iets wat je pakt. Dit: in mijn wonden groeien parels. De woorden landen onmiddellijk en roepen herkenning op.

In de loop van mijn leven heb ik ook fikse wonden opgelopen. Mensen hebben mij pijn gedaan. Flink pijn gedaan. En dat is heel gewoon. Want zo is het leven. Mijn leven, jouw leven. Die kwetsbaarheid is een onontkoombaar gegeven. Het leven is prachtig. Maar het leven kan ook moeilijk, zwaar, lijden zijn.

Kwetsbaar

In de zes weken voor het Paasfeest volgen we Jezus in zijn kwetsbaarheid, in zijn lijden. Dat zijn leven een vreselijk einde zou kennen, is al vroeg duidelijk. We lezen in het evangelie van Marcus (8:31): ‘Hij begon hun te leren dat hij veel zou moeten lijden, dat hij verworpen zou worden en dat hij gedood zou worden.’ De zoon van God leidt het leven van een mens. Is een door en door kwetsbaar wezen, komt steeds weer in aanraking met het kwaad: Hij wordt vervolgd, onschuldig veroordeeld, gemarteld en gedood aan een kruis.
Zichtbare en onzichtbare wonden tekenen zijn hart en zijn lichaam. Maar onder en achter en door die wonden heen groeit er iets moois: de zoon van God staat op uit de dood. Het kwaad dat hem is aangedaan, is niet het laatste. De liefde van God is groter dan al het kwade en al het nare. De dood is niet het sterkste. Het leven wint. Een parel gegroeid in diepe wonden.

Sterker

Eerlijk gezegd ben ik zelf steeds beter geworden in het camoufleren van mijn wonden. Tenminste, voor de buitenwereld. Mijn ‘inner circle’ mag mijn pijn zien. Kent mijn wonden. Thuis heb ik niets te verbergen. En dat is fijn. En weet je, beetje bij beetje heb ik ontdekt dat ook in mijn wonden parels groeien: mijn tranen en mijn pijn hebben mij ergens gebracht, waar ik anders misschien niet was gekomen.
Zo leren mijn wonden mij dat ik, dat wij mensen God nodig heb. Ook al blijft Hij een mysterie, ik ben veilig bij Hem. Mijn wonden vertellen mij dat ik vriendelijkheid, oprechtheid, warmte en liefde nodig heb. Mijn wonden vertellen mij dat andere mensen mijn vriendelijkheid, oprechtheid, warmte en liefde nodig hebben. Mijn wonden hebben mij uiteindelijk sterker, blijer gemaakt. Let overigens wel op dat woordje uiteindelijk…
In Jezus’ wonden, in mijn wonden groeien parels. Ik hoop bij jou ook.

Afbeelding: Groß St. Martin, An Groß St. Martin in Cologne by Frank Vincentz

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief