Vijf tips voor meer rust in je leven!

De vakantie is voorbij en allemaal gaan we weer op volle kracht vooruit. In mijn werk als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking leer ik veel van mijn cliënten. Eigenlijk meer dan ik ooit van een studie heb kunnen leren. Zo leer ik ook hoe ik meer rust kan inbouwen in mijn leven en dat is best fijn na een vakantie. De 5 tips hieronder zijn mij aangedragen door cliënten die soms wel en soms niet kunnen spreken, soms wel en soms niet kunnen lopen en in onze samenleving worden gecategoriseerd als gehandicapt. Toch begrijpen ze vaak veel meer van het leven dan ik.

 

 1. Gebruik al je zintuigen om het moment in je op te nemen.
  Op de tafel in mijn werkkamer staat een potje losse thee. Veel cliënten die bij mij komen pakken het potje, bekijken het eens goed, voelen eraan, maken het open en snuiven de geur van de thee op. Een prachtig voorbeeld van hoe je al je zintuigen kunt gebruiken om een moment in je op te nemen. Probeer het maar eens, Voel en ruik aan een bloem of het gras en neem het moment in je op.
 2. Wees je ervan bewust dat God je ziet en van je houdt.
  Tijdens de kerkdienst loop ik altijd met de paaskaars rond. Bij elke cliënt stop ik en zeg ik: Licht van God voor jou. Dit moment wordt door veel cliënten heel intens beleefd. In de schittering in de ogen zie je dat ze zich gezien voelen door de Eeuwige.
 3. Doe alles met aandacht.
  Wanneer ik iets doe ben ik vaak in mijn hoofd al met 100 andere dingen bezig. Hierdoor lijkt het alsof sommige dingen nooit klaar zijn. Als ik zie hoe mijn cliënten hun jas aantrekken, eten of hun tas dichtdoen dan gaat dat inderdaad iets langzamer maar het gaat wel met gerichte aandacht. En juist die aandacht maakt dat de voldoening een stuk groter is als het gelukt is.
 4. Bedenk welke dingen op dit moment echt belangrijk zijn
  Ik zit vaak achter mijn computer als er een cliënt binnen komt. Terwijl ik driftig probeer om mijn email af te maken hoor ik achter me Ik hou van jou. Op dat moment kan ik niets anders doen dan stoppen met typen en kijken naar een hele grote glimlach achter mij. Bedenk dat het werk wat heel belangrijk lijkt soms best even mag wijken. Dat werk ligt er morgen ook nog wel en een moment als dit had je niet willen missen.
 5. Haast niet je eigen zelf voorbij.
  Vorige week was ik bij een client. We spraken over het leven, de vrolijkheden en de moeilijkheden en ineens zegt ze: Ze haasten hier allemaal hun eigen zelf voorbij. Ik luisterde naar wat ze zei en dacht: Jij hebt zo goed begrepen waar het bij heel veel mensen vaak niet goed gaat.

 

Bovenstaande tips probeer ik ook elke dag zelf weer in me op te nemen. En het is niet altijd eenvoudig. Elke dag leer ik weer bij! Heb jij ook van een ander geleerd hoe je meer rust in je leven kunt inbouwen? Of heb jij nog tips? Ik ben benieuwd!

5 tips voor meer rust

 

2 comments on “Vijf tips voor meer rust in je leven!
 1. Avatar Andy Kockelkoren schreef:

  Het lijkt zo simpel allemaal :p , zeker als het zo goed wordt opgeschreven als hier

 2. Avatar Kaycee schreef:

  Now I feel stdupi. That’s cleared it up for me

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 september 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief