Viooltjes

Het laatste winterviooltje gaat de grond in en ik voel me tevreden. Het doet me altijd goed en geeft me een mate van rust als ik het graf van mijn ouders weer netjes maak.

Vijf  en bijna twee jaar geleden is het dat mijn vader en later mijn moeder overleden: ik weet waar de actieweek ‘Sta op tegen kanker’ over gaat. Toch is dat niet waar ik aan denk in herinnering aan de twee mensen die mij op de wereld hebben gezet en hebben opgevoed.

Nee, ik denk aan de keren dat ik als kind met mijn vader op de grond stoeide. De avonden dat we samen tot diep in de nacht werkten aan een legpuzzel: hij de bomen en ik de lucht. Het monotoon voorlezen uit de Bijbel na de maaltijden. Ik denk aan mijn moeder die niets liever deed dan voor het gezin zorgen, altijd alles keurig en net. Ik denk aan de keren dat ze ’s morgens achter mij aanrende omdat ik, in de haast om naar school te komen, weer eens mijn lunchpakket op de tafel had laten liggen. De lachsalvo’s als we Sinterklaas vierden. De zondagen, als we na de kerkdienst met onze kinderen en de rest van de familie bij elkaar kwamen om koffie te drinken bij opa en oma.

Het is mooi te merken dat met het verstrekken van de tijd het verdriet overgaat in gemis en warme herinneringen overblijven. Ik bof dat ik kan zeggen dat ik een fijne, veilige jeugd heb gehad. Oké, het was echt niet altijd pais en vree tussen mijn ouders en mij, daarvoor verschilden we teveel, maar ze hebben hun uiterste best gedaan! En daar ben ik ze dankbaar voor. Ik kan alleen maar hopen dat onze kinderen, terugkijkend, tot eenzelfde soort conclusie komen.

Er waait een scherpe, koude wind op de begraafplaats op deze zonloze winterdag. Ter bescherming duw ik de viooltjes nog wat verder in de grond. Het idee nog iets voor mijn ouders te kunnen doen is fijn. Ik stel mij voor dat ze somewhere, somehow over mijn schouder meekijken en tevreden naar me glimlachen.