MENUMENU

Gebakken visje met paprikasaus

Vanaf vandaag blogt Vanessa van Koppen tweewekelijks op Mijn Kerk. Vanessa is eigenaresse van Sacré Cuisine, een website die eten en religie verbindt.

De feestdagen zijn voorbij, de goede voornemens begonnen. De beurs is misschien wat krapper geworden, de kleding ook. Goed moment om wat lichtere gerechten te eten, maar het moet wel lekker blijven. Dit is dan ook een ideaal vastengerecht. Ik noem het gebakken “visje”, omdat je hiervoor bijna elke soort vis kunt gebruiken: het gaat voornamelijk om de saus. Die is een beetje pittig, en een beetje zoetig zonder overheersend te zijn en complementeert de soms flauwe en zoutige smaak van vis. En hij is aanzienlijk lekkerder dan je vanaf de ingrediënten zou verwachten. Het is typisch zo’n lekker sausje uit een Frans Bistro of een Italiaanse Trattoria.

Voor 2 personen:

MK_FOODBLOG ingredienten_Web

* bijvoorbeeld filet van zalm, zeewolf, kabeljauw, zeeduivel, tong, panga of schol

Bereiding

Haal de vis uit de ijskast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Snipper de ui en fruit deze in een klein pannetje of in een hapjespan in een flinke eetlepel (olijf)olie. Laat de ui zachtjes pruttelen, en roer alles af en toe om.

Maak de paprika schoon (zaadlijsten en witte vliesjes aan de binnenkant verwijderen). Snijd de paprika in hele kleine stukjes (maximaal ½ cm. bij ½ cm). Voeg ze toe aan de uitjes. Pers er een teentje knoflook door.

Snijd de tomaatjes ook heel klein (mag iets groter dan de paprika, want ze pruttelen toch wat meer kapot) en voeg ze mét hun vocht aan het paprikamengsel toe. Schenk er dan nog een scheutje wijn of vermouth bij en laat het geheel, met een deksel op het pannetje zeker 20 minuten op de laagste stand pruttelen. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Je krijgt nu als het goed is echt een dikke saus, waar nog maar hele kleine stukjes zitten.

Als de saus eigenlijk al klaar is: de vis onder de koude kraan wassen en goed droog deppen met keukenrol. Doe er wat zout en peper overheen en bestrooi beide kanten met een dun laagje bloem, of doe de bloem in een bord en dep de visjes er in. Klop de overtollige bloem er af.

Smelt in een koekenpan wat boter met een scheutje (olijf)olie en bak de visjes kort gaar.

Direct serveren, eventueel met rijst of gekookte of gebakken aardappeltjes.

TIP: zijn je overige bijgerechten nog niet klaar? Zet de visjes op een bordje in een oven van 50 graden. Daar houden ze het rustig nog een kwartiertje uit zonder uit te drogen en zo blijven ze op temperatuur.

2 reacties op “Gebakken visje met paprikasaus
  1. Yeki schreef:

    Dit ga ik zeker uitproberen!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
18 januari 2014

6 x gelezen
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars