MENUMENU

Vocaal

Wel of geen anti-blafband voor teckel Jasper? Jasper blaft wat af.

Honden kunnen niet praten. Maar inmiddels geven de kenners wel aan dat honden blaffen omdat ze zo met mensen willen communiceren. En Jasper houdt van blaffen. Zijn alarm staat alleen iets te strak afgesteld. Want Jasper slaat ook aan als er niets aan de hand is.

Druktemaker

Gewone huis, tuin (al moet hier balkon staan) en keukengeluiden zorgen soms voor een  heel typisch geblaf dat eigen is aan Jasper. Het geluid klinkt als een korte sirene. Het houdt vrij snel op want Jasper gaat vervolgens op het gevaar af om dan te ontdekken dat er helemaal niets is om je echt over op te winden. En altijd keert hij in opperbeste stemming terug van zijn  “Ik-hoorde-iets-en-vond-dat-ik-moest-waarschuwen-missie”.  Zijn taak zit er weer op. Ook al murmel ik dan woorden als “Zie je wel, druktemaker”, “Niets aan de hand”  of “ Wat ben je toch een neurotisch hondje ”. Het hoort bij Jasper dat hij blaft wanneer hij iets hoort dat hem verontrust.

Geluiden in mijn leven

Maar Jasper blaft ook als hij blij is, een bot wil of een deken over zich heen wenst. Ik kan precies horen aan het geblaf van Jasper of hij bang is, honger heeft, boos is of opgewonden. Al dat blaffen is storend maar ook weer niet. Ik weet dat het blaffen van Jasper de komende jaren gewoon hoort bij de geluiden in mijn leven. Op een bepaalde manier ben ik er ook aan gehecht. Ik zou me zorgen maken als Jasper introvert de geluiden, belevenissen en geuren in zijn leven in zich op zou nemen en er verder het zwijgen toe zou doen. Op websites over teckels wordt er trouwens ook voor gewaarschuwd. “Teckels zijn vocaal” heet het dan. Dat zinnetje is de klinische versie van “je wordt af en toe gek van de herrie”.

Anti-blaf halsband

Teckels willen dus graag praten met mensen, denk ik dan maar weer. Een hond blaft immers niet voor zichzelf maar om zijn of haar mens wat duidelijk te maken. Bij mensen die veel praten zeg je: “hij heeft het hart op de tong” of “zij is een flapuit”, of “hij praat voor hij denkt”.  En dat is eerlijk gezegd allemaal wel eens tegen mij of over mij gezegd. De teckel die zijn woefs en wafs ook niet op een weegschaal legt, houdt mij dan ook een spiegel voor. Niet dat ik er minder door ga praten. Maar als mensen tegen mij zeggen dat er methoden zijn om Jasper minder te laten blaffen bijvoorbeeld door hem zo’n afschuwelijke halsband te geven die stroomstootjes afgeeft wanneer de hond aanslaat,  dan leg ik omstandig uit dat ik dat niet wens.  Misschien ook wel omdat ik (wanneer ik echt consequent zou zijn) ook voor mezelf een zo’n anti-blafband zou moeten aanschaffen…

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars