MENUMENU

Vogeltje

Maandagmorgen. De zon schijnt. De telefoon gaat. Het is tante Sjaan, één van de oudste gemeenteleden, maar door iedereen 'tante' genoemd. De mensen hebben het voorjaar in hun kop, zegt ze. En of ze koffie mee zal nemen vanavond. Vanavond? Vanavond: gesprekskring. De laatste keer voor Pasen. Het onderwerp: 'Vreugde'. Snel bedenk ik een paar vragen. Welke kleur heeft vreugde? Hoe ruikt het, hoe smaakt het? Ken je een verhaal over vreugde?

Natuurlijk, het is wat ik doe: ik verkondig de vreugde, verwelkom haar, stel haar present. Maar ze is er maar net of ze ontsnapt me al weer. Een klein, bont vogeltje, een kolibrie misschien, zoiets.

Op mijn bureau ligt mijn boek nog open. Schleiermacher. Hij schrijft: Religie is een gevoel, een ervaring. Ze heeft een eigen oorsprong en haar eigen afdelinkje in ons brein. Religie is een onmiddellijke ervaring – een ervaring die je heel direct, zonder bemiddeling van mensen of dingen overkomt. Een ervaring van afhankelijkheid, van het oneindige.

Onmiddellijk? Ik twijfel. Er is toch altijd taal. En woorden. En letters. En anders de kleuren en geuren van onze verbeelding. Ik lees: “Religie is smaak en gevoel voor het oneindige.” Dat snap ik beter. Je kunt er talent voor hebben, voor religie. Wat ik wel heb, misschien. Vreugde dan maar? Laten we maar beginnen met koffie in de zon, denk ik. Om erin te komen.

Een reactie op “Vogeltje
 1. Alita schreef:

  Dank je wel. Wat heb je dit mooi geschreven. Laten we doen als dat ijverige vogeltje. Het is de hele dag bezig met honing zoeken. Religie is een vaag iets. God hoeft niet aanwezig te zijn bij religie. Het is een bepaald gevoel, schrijf jij. Misschien is dat zo. Geloof is anders. Geloof in God heeft met een relatie te maken. Heel anders dan religie. Ik heb een relatie met God. Hij helpt mij. Hij is alles voor mij en zelfs op donkere dagen, zie ik daardoor sprankeltje vreugde op mijn pad. Hij strooit ze voor mij neer. Zijn beloften. Of soms zomaar een gesprek met iemand. De natuur, al die mooie bloesembomen. Speciaal in bloei voor mij en jou als belofte dat wat dor is ooit zal gaan bloeien.
  http://hoopvoorgebrokenouders.blogspot.nl/

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
2 april 2014
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars