Vogeltje

Maandagmorgen. De zon schijnt. De telefoon gaat. Het is tante Sjaan, één van de oudste gemeenteleden, maar door iedereen 'tante' genoemd. De mensen hebben het voorjaar in hun kop, zegt ze. En of ze koffie mee zal nemen vanavond. Vanavond? Vanavond: gesprekskring. De laatste keer voor Pasen. Het onderwerp: 'Vreugde'. Snel bedenk ik een paar vragen. Welke kleur heeft vreugde? Hoe ruikt het, hoe smaakt het? Ken je een verhaal over vreugde?

Natuurlijk, het is wat ik doe: ik verkondig de vreugde, verwelkom haar, stel haar present. Maar ze is er maar net of ze ontsnapt me al weer. Een klein, bont vogeltje, een kolibrie misschien, zoiets.

Op mijn bureau ligt mijn boek nog open. Schleiermacher. Hij schrijft: Religie is een gevoel, een ervaring. Ze heeft een eigen oorsprong en haar eigen afdelinkje in ons brein. Religie is een onmiddellijke ervaring – een ervaring die je heel direct, zonder bemiddeling van mensen of dingen overkomt. Een ervaring van afhankelijkheid, van het oneindige.

Onmiddellijk? Ik twijfel. Er is toch altijd taal. En woorden. En letters. En anders de kleuren en geuren van onze verbeelding. Ik lees: “Religie is smaak en gevoel voor het oneindige.” Dat snap ik beter. Je kunt er talent voor hebben, voor religie. Wat ik wel heb, misschien. Vreugde dan maar? Laten we maar beginnen met koffie in de zon, denk ik. Om erin te komen.

One comment on “Vogeltje
  1. Avatar Alita schreef:

    Dank je wel. Wat heb je dit mooi geschreven. Laten we doen als dat ijverige vogeltje. Het is de hele dag bezig met honing zoeken. Religie is een vaag iets. God hoeft niet aanwezig te zijn bij religie. Het is een bepaald gevoel, schrijf jij. Misschien is dat zo. Geloof is anders. Geloof in God heeft met een relatie te maken. Heel anders dan religie. Ik heb een relatie met God. Hij helpt mij. Hij is alles voor mij en zelfs op donkere dagen, zie ik daardoor sprankeltje vreugde op mijn pad. Hij strooit ze voor mij neer. Zijn beloften. Of soms zomaar een gesprek met iemand. De natuur, al die mooie bloesembomen. Speciaal in bloei voor mij en jou als belofte dat wat dor is ooit zal gaan bloeien.
    http://hoopvoorgebrokenouders.blogspot.nl/

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 april 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief