MENUMENU

Voolaeren – broodjes van Sint Maarten

Sint Maarten staat bekend als de heilige, die de helft van zijn mantel, weggaf aan een bedelaar. Hij wordt vereerd vanwege zijn mildheid en zijn gave om zieken te genezen. Het Sint Maartenfeest bevat sommige elementen die ook terug te vinden zijn in Halloween, dat enkele dagen daarvoor wordt gevierd. Zo gaan kinderen langs de deur met lantarentjes en zingen zij liedjes in ruil voor snoep.

In Belgïe en Noordwest Frankrijk, bakt men met Sint Maarten Voolaeren. Volgens een legende was Sint Maarten, toen hij in de buurt van Duinkerken preekte, zijn ezeltje kwijtgeraakt. Kinderen bleven tot die in de nacht zoeken en vonden het dier in de duinen. Als dank veranderde Sint Maarten de uitwerpselen van de ezel in broodjes, waardoor het deze vorm zou hebben.

Voolaeren

(voor 6 à 8 broodjes)

  • 500 gr. bloem
  • 2 eieren
  • 1 zakje gist
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml. melk
  • 1.2 tl. zout
  • 75 gr. suiker
  • 125 gr. boter in stukjes
  • 1 eidooier
  • 100 gr. rozijnen.

Aan de slag

Verwarm de melk tot handwarm en meng 150 ml. van de melk met 1 zakje vanillesuiker en 1 zakje gist. Laat 5 minuten staan.

Meng in een mengkom de bloem, zout, eieren, suiker en boter.  Voeg het gistmengsel toe en begin met kneden. Voeg nog net zoveel melk toe, totdat het een ietwat kleverig deeg wordt. Voeg nu de rozijnen toe. Na een paar minuten kneden, moet het deeg niet of nauwelijks meer plakken.

Laat het deeg afgedekt één à anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven op 190 graden. Verdeel het deeg in gelijke delen. Vorm van ieder deel een langwerpig broodje met twee ronde uiteinden. Leg de broodjes redelijk ver uit elkaar op één of twee bakplaten. Bestrijk ze met het eidooier, waar je nog een theelepeltje water aan toe hebt gevoegd.

Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar, maar controleer al na een kwartiertje voor de zekerheid. Zet de oven wat lager, als je merkt dat het eigeel erg donker wordt.

De broodjes zijn klaar, als ze hol klinken wanneer je er met je knokkels op klopt.

Bron: Zalig Zoet, 60 bakrecepten rond feesten en Heiligen – Vanessa van Koppen,

Foto: Simone van den Burg
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
11 november 2016

[views]
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars