Voor alle vlinders

‘Er ligt een dode vlinder op de weg’, roept de klasgenote van mijn dochter opgewonden. Voor mij voelt het nog vroeg, maar ik ben direct wakker. Samen gaan wij op zoek naar de vlinder. ‘Het is een mooie!’, zeggen de meisjes, als wij hem gevonden hebben. De vlinder zet me aan het denken.

Klein kind
Regelmatig kom ik berichten tegen van mensen die praten over een vlinder, als ze iets proberen te zeggen over een kind dat is overleden. De mooie kleine vlinder is kwetsbaar en leeft niet lang. Zo ging het ook met één of meer van hun kinderen. Ze werden geboren en waren al gestorven, of stierven korte tijd later.

Verdriet
Als kinderen zo jong sterven is het lastig om met je verdriet om te gaan. Soms lijkt het wel alsof deze vlinders gemakkelijk worden vergeten. Niet door de ouders en de mensen die om je heen staan, maar wel door mensen die er verder van je af staan. Vaak ook weten buitenstaanders niet van dit wat meer verborgen verdriet.

Wiegen
De gestorven vlinder op de weg pak ik op en leg hem in de berm in de zon. Op het zachte gras kan het zijn schoonheid laten zien en kan de wind hem zachtjes wiegen. Ik bid wat woorden voor alle vlinders, dat ze zachtjes gewiegd worden op de adem van God.

3 comments on “Voor alle vlinders
 1. Avatar Monique schreef:

  Dank dat u deze vlinders weer even heel dichtbij laat zijn…dank voor uw berm gebed…dank voor zoveel…

 2. Avatar Mar schreef:

  Ik was eens op een herinneringsdijk met allemaal monumentjes voor kinderen die aan een bep ziekte gestorven waren..dit was heel indrukwekkend en mooie herinnering aan die kinderen

 3. Avatar Truus schreef:

  Hoi Janneke,
  Een mooie gedachte ik ben gek op vlinders ze zijn kwetsbaar maar geven mij altijd het gevoel dat ze me iets vertellen toen mijn vader was overleden na een kort maar heftig ziekbed was het een simpel koolwitje die als ik in de tuin was op mijn schouder ging zitten het voelde voor mij alsof mijn vader dat was om te zeggen ik heb het goed en hou je in de gaten voor mij voelde dat zo en ik zij dan hallo Pap ben je er weer !!! als mijn tijd is gekomen zou ik als een vlinder willen gaan en soms even terug om te kijken of mijn kinderen en kleinkinderen nog met me bezig zijn en dat ze in die vlinder hun moeder of oma zien.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 september 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief