Voor de bakker!

Op zaterdag 20 juni (de dag voor vaderdag) organiseert MijnKerk.nl een taartenbakdag. Doe mee en verspreid klein geluk door een zelfgebakken taart cadeau te doen aan iemand die jij geluk wilt wensen.

De oproep van hoofdredacteur Adrie blijft in mijn gedachten haken. Ik heb op zaterdag 20 juni helemaal geen tijd om taarten te bakken. De dagen ervoor ga ik de stilte van een klooster in, de bewuste dag en de erop volgende zondag staat de presentatie van ons nieuwe parochiemagazine gepland.

Zoete broodjes

En toch past de oproep helemaal bij mij en mijn vader, die in 2003 overleden is. Mijn pa was namelijk chef patissier. Banketbakker dus. Een prachtig, maar zwaar beroep. Minstens vijf dagen per week stapte hij om drie uur ‘s nachts zijn bed uit en vertrok een half uur later naar de werkplek. Wij kinderen zagen hem op zijn vroegst rond vijf uur ‘middags. Met feestdagen, en ook met vaderdag, zagen we de man nauwelijks. Zaterdagen en zondagen met het gezin werden opgeofferd. Er moesten zoete broodjes, heerlijke taarten en enorme aantallen smakelijke gebakjes gemaakt worden. Hij nam wel altijd iets lekker vers en zoets mee naar huis. Je  maakte de goede man zelf helemaal niet blij met cake of taart. Niet zo verwonderlijk als je hele dagen omringd ben door gebak. Geen zoete broodjes voor mijn vader. Hij hield van hartig.

Hartige hapjes

Je kon mijn vader niet blijer maken dan met een lekker gekruide biefstuk of hartige hapjes. Maar hij genoot vooral van het samen aan tafel gaan en alle tijd hebben om te genieten van een maal en van elkaar. Dat gebeurde hooguit in het weekend. En dan nog niet altijd. Op weekdagen had de man na zijn lange werkdag rust en ruimte nodig. Dat was toen niet altijd fijn voor ons, maar achteraf begrijp ik het goed. Ik zou zo graag nog eens een vaderdag beleven, een mooie tafel dekken en lekker hartig eten serveren. Hem zien genieten. Dat kan alleen nog in gedachten. Dat troost toch, heb ik gemerkt. De voorstelling van hoe hij en mijn in 2006 overleden moeder aan tafel zitten, kleinkinderen erbij, familie en vrienden. Mijn ouders het middelpunt van een warm nest. Ik denk aan een tafel vol hartige hapjes, lekkere drankjes en vooral blije gezichten. Hoe door mij zelf ook bij elkaar gefantaseerd, het maakt me blij!

20150611 Voor de bakker_blog

Fijne vaderdag

Dus, pa, voor jou op 21 juni géén taart of zoete broodjes, maar een kaarsje voor je foto én hartige hapjes op tafel. We zullen aan je denken en het glas heffen op de vader, die zo vaak weg was, trouw zijn werk deed, zijn vak liefhad, maar zijn gezin nog zoveel meer. Op de opa die er veel te kort was. Voor de bakker: fijne vaderdag!

PS – Zin om samen met anderen een taart te bakken, geef je dan op voor de MijnKerk.nl bakworkshop bij Renny Post op 20 juni.