Deze gevoelens kom je tegen als je voor je ouders zorgt

Zorg je voor je ouders terwijl je ook voor je (klein)kinderen zorgt? Dan hoor je bij de zogeheten sandwichgeneratie. In Nederland zorgen ruim een miljoen mensen gedurende drie maanden voor iemand anders. 39 procent doet dit voor (schoon)ouders. Behalve een mooie taak, kan het ook zwaar en heftig zijn om je ouders ouder te zien worden en er extra klussen bij te doen terwijl je het zelf nog zo druk hebt.

Confronterend

Het is confronterend om te merken dat je ouders ‘oud’ worden. Dat ze dingen gaan vergeten of niet goed voor zichzelf meer kunnen zorgen. Soms kijk je ineens naar je ouders met het oog van een buitenstaander en dan kun je je zomaar rot schrikken van een afwezige blik, niet meer op woorden kunnen komen, of als ze simpele klusjes zoals koffiezetten niet meer kunnen. Al die tijd hebben ze voor jou alles gedaan en nu draaien de rollen om. Langzaam of juist heel rap, door ziekte bijvoorbeeld.

Uitgeput

In Nederland willen veel mensen voor hun ouders zorgen. Ouderen willen vaak ook in hun eigen huis blijven wonen. Het is mooi om er de laatste jaren echt voor je ouders te zijn. De tijd voor hen te nemen en die laatste kostbare jaren samen te hebben. Soms zit het in heel kleine dingen als even een boodschapje doen, maar het kan ook betekenen dat je ze dagelijks verzorgt. De andere kant van het verhaal is helaas dat je als mantelzorger vaak moe wordt en tegen het uitgeputte aan komt te zitten.

Tekortschieten

Terwijl je net een dag voor je (klein)kind hebt gezorgd, ben je ’s avonds alweer aan het koken voor je  ouders. Je kunt steeds het gevoel krijgen dat je overal tekort schiet. Op je werk, bij je kinderen, kleinkinderen, en dus ook bij je ouders die steeds hulpbehoevender worden. Belangrijk is om hierover met anderen te praten. Hoe reëel zijn je schuldgevoelens, waar kun je mogelijke hulp inschakelen, wat zou je kunnen uitbesteden?

Blijf voor jezelf zorgen

Kortom: zorg je voor je ouders of een ander, zorg dan ook goed voor jezelf! Alleen dan kun je dit op een gezonde manier volhouden. Let erop dat je ontspant, tijd voor jezelf neemt, oplaadt en genoeg slaapt. Verdeel de taken tussen je broers en zussen, als die er zijn. Kun je hulp gebruiken of ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn als mantelzorger? Kijk dan eens op mezzo.nl, dit is de landelijke vereniging van mantelzorgers.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief