Voor op de BBQ: platbrood met kruiden

Verre Keltische voorouders maakten op bijzondere feestdagen platte, ronde broden die aan beiden kanten in de olie (of boter) werden gebakken. Ze moesten de zon voorstellen. Bannocks heetten deze broden.

Ierse kolonisten brachten dit brood mee naar Amerika en gaven het recept door aan de Indianen, die heel blij waren met dit recept dat je namelijk ook heel makkelijk op een open vuurtje kunt maken met deeg dat niet op een warm plekje hoeft te rijzen.

Dit is mijn moderne variant. Lekker voor op de BBQ, of in de koekenpan.

recept platbrood met kruiden

Nodig voor ongeveer 10 platte broodjes van 10 cm doorsnede:

  • +/- 1 dl. (olijf)olie
  • peper naar smaak
  • ½ tl. zout
  • 1 el. fijngehakte kruiden naar smaak
  • 1 el. fijngehakte peterselie
  • 2 à 3 fijngesneden bosuitjes
  • 1 geraspte ui
  • ½ zakje bakpoeder
  • 250 gr. bloem
  1. Meng alle ingrediënten behalve de olie in een mengkom
  2. Giet er 1 dl. warm water over.
  3. Voeg 2 el. olijfolie toe.
  4. Kneed het mengsel tot een homogeen deeg.
    >Het kan nog wat droog zijn, voeg dan wat water toe.
    >Maak voor de BBQ iets steviger deeg, in de koekenpan mag het best zacht zijn.
  5. Zorg nu dat de BBQ heet genoeg is of verwarm een koekenpan met wat olijfolie.
  6. Vorm met je handen ronde platte broodjes van minder dan 1 cm. dik.
  7. Bestrijk ze met olijfolie en leg ze op aluminiumfolie op de BBQ of bak ze in een paar minuten in de koekenpan. Keer ze halverwege om.

Warm nog het allerlekkerste!

Lekker bij dips, soepen, barbecue of gewoon zo, uit het vuistje.

DSC_0575 DSC_0576 DSC_0588 (2)

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 mei 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief