MENUMENU

Voor wie steek jij een kaarsje aan?

Meer dan 100 mensen reageerden op onze post op Facebook, waarin we vroegen voor wie jij een kaarsje zou aansteken. Het is immers deze dagen Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Dagen, waarop mensen vaak toch even naar de begraafplaats gaan, vanuit een religieuze achtergrond of niet; of waarop we even nadenken bij wie we verloren zijn of missen. Maar gelukkig is er niet alleen maar verdriet.

Voor wie overleden is

Veel mensen worden in de reacties genoemd die overleden zijn: ouders, geliefden. Er wordt verwezen naar gebeurtenissen, zoals het bakfiets-drama in Oss. Een kaarsje met licht blijkt hèt symbool om te laten zien dat iemand nog in gedachten voortleeft, of zelfs dat iemand niet weg is, maar ergens naartoe is gegaan. Want het licht is sterker dan het donker, vertelt de bijbel.

Kaarsje

Voor wie leeft

En we steken veel kaarsjes aan voor mensen die leven. Ik heb het niet geteld, maar het lijkt haast fifty-fifty te zijn: de hoeveelheid kaarsjes voor doden en levenden. We merken het bij de kaarsjes bij MijnKerk.nl ook steeds meer, dat mensen ook kaarsjes aansteken vanwege zorgen om dierbare mensen. Een kaarsje is niet alleen maar een waakvlammetje bij een overledene, maar ook een vlammetje dat wil bemoedigen, aanvuurt en waarin we een hart onder de riem ervaren.

Uit liefde

Wat in alle kaarsjes, voor mensen die leven en voor mensen die zijn overleden, doorklinkt is de liefde. Die verbindt alle kaarsjes. Het is liefde voor dierbaren, geliefden, gemisten en onbekenden die ons een kaarsje laat aansteken: even een vlammetje moed, een vuurtje in de kou, een lichtje in het donker. Uit liefde. Want liefde is sterker dan de dood, sterker dan alles wat doods is en geen toekomst lijkt te hebben, waar je tegen opziet, of wat je wakker houdt, zorgen baart, in tranen brengt.

Al die vlammetjes schijnen ook naar ons en zeggen: houd moed! God is erbij.

Heb jij al een kaarsje aangestoken?

2 reacties op “Voor wie steek jij een kaarsje aan?
 1. Ria Schipper schreef:

  Ik steek n kaarsje aan voor mijn broer, hij heeft acute leukemie en hij moet in Nederland zijn en zijn vrouw en kind zijn in Indonesië…ik bid tot God dat hij beter mag worden!❤

 2. Ria Schipper schreef:

  Voor mijn geliefde ouders stiefvader vrienden en fellows

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
2 november 2018
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars