MENUMENU

Vooruit

Rotterdam werkt. Altijd wordt er gebouwd. Is het niet het grootste gebouw van de benelux, dan wel de hoek van mijn straat. Een gevleugelde uitspraak in mijn schoonfamilie luidt: ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen omweg’. Het schoot door mij heen toen ik afgelopen zondagochtend naar de kerk toe reed. Mijn gebruikelijke route over de Heemraadsingel was afgesloten. Alleen de tram kan er nog door. Ze zijn met het riool en de afwatering van de singel bezig. Omrijden dus. Het heeft ook wel z’n charme. Rotterdam bouwt.

Recht op omwegen

Via allerlei tussendoorstraatjes vind je dan je weg wel weer. Je bent alleen wel dertig verkeersdrempels en veertig bochten verder. Ach ja, ook de Stadswerken hebben blijkbaar recht op  omwegen. Met alle drempels en bochten van dien.

Later op de dag schoot er een andere zin door mijn hoofd, een slogan van een bekende Rotterdamse zorginstelling: ‘Vooruit is niet altijd rechtdoor’. Een zin waar ik altijd enorm van opknap. Soms gaat het leven niet alleen maar rechtvooruit in een bliksemvaart. Soms lijkt het alsof het bij ieder ander wel zo is, maar bij jou dan even niet.

Jezus’ omzwervingen

In de bijbel gaat het zelden rechtdoor. Wel vooruit. Kijk naar Jezus. De weg die Hij ging. De omzwervingen die hij maakte. Rondtrekkend, predikend, genezend.  Vandaag de held, morgen de vijand. Nu de grootste profeet, straks de ergste dwaalleraar. Vandaag gehuldigd, morgen weggejaagd. ‘Heden hossana,  morgen kruisigt Hem.’

Recht op zijn doel af, maar niet altijd rechtdoor. Er waren anderen die hem nodig hadden. Ook daar moest het grote nieuws worden gebracht, ook daar moest Hij zijn. Dan kun je niet altijd rechtdoor. Hij ging wel vooruit. Heel hard vooruit! Naar het kruis. Naar de dood. Naar de opstanding.

Bedenk bij alle omwegen: vooruit is niet altijd rechtdoor!

3 reacties op “Vooruit
 1. M schreef:

  hmm, volgens mij zit ik ook al een hele tijd in een detour, en het is de vraag waar je dan uit gaat komen, aan de ene kant of aan de andere kant.

 2. Jolanda schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal. Je wilt graag rechtdoor vooruit maar neemt een omweg met hier en daar een hobbel.

  Ach anoniem je komt uit waar je zijn moet. Soms neem je een paar extra hobbels die achteraf gezien niet nodig waren. Dat overkomt ons allemaal.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
29 januari 2014
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars