Over liefhebben – Nieuw in de kerk

Internetdominee Janneke Nijboer kwam via Twitter in contact met Tynke. Tynke is nog niet zo lang geleden gedoopt en zoekt een gemeente waar ze zich thuis voelt. Ondertussen heeft ze heel veel vragen.

Het gesprek tussen Janneke en Tynke begon met het volgende bericht van Tynke:

‘Zo in de aanloop naar Pasen vraag ik mijzelf af hoe ik nou in die liefde kan blijven. Hoe kan ik zorgen dat ik die liefde iedere dag merk en niet af en toe?’

Janneke reageerde met: ‘Heb je naaste lief.’

Vragen

Janneke en Tynke spraken verder. En in dat gesprek werd duidelijk dat Tynke een paar vragen heeft: ‘Hoe kun je blijven in de liefde van God? Is er een soort regelknop voor hoeveel liefde je moet geven? In het ene geval meer, in het andere geval minder?’ En: ‘Hoe kan ik nu iemand liefhebben die mij pijn heeft gedaan. Dat kost me heel veel moeite. Dat zullen meer mensen toch hebben? Wat wordt er eigenlijk van mij gevraagd?’

Antwoord

Van: Janneke Nijboer
Onderwerp: vraag over de liefde
Aan: Tynke

Dag Tynke,

Ik ben de hele tijd aan het denken over je twitterbericht met je vragen over de liefde. Ik zal proberen hier iets over duidelijk te maken.

Twee soorten liefde

In de bijbel wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten liefde. Helaas zijn die verschillen in het Nederlands niet goed aan te geven. Daarom kijk ik altijd eerst in de taal waarin de bijbel is geschreven, voordat ik er iets over ga uitleggen in een preek, of nu in deze mail.

Als ik lees in het Nieuwe Testament dan worden er twee woorden gebruikt om liefde aan te duiden. eros en agapè.

Het woord eros heeft de betekenis van de romantische liefde. In dagelijkse gesprekken zijn wij gewend om met liefde vooral de bijzondere band tussen twee mensen te bedoelen.

Agapè is vertaalt met liefde, maar heeft een bredere betekenis. Het is zelfs anders dan vriendschap. Paulus was een apostel en schreef een brief aan de gemeente in Korinthe. In de eerste brief aan deze gemeente gebruikt hij de hele tijd het woord agapè, waar in het Nederlands liefde staat. De brief die ik nu bedoel staat in bijbelboek Korinthiers in Hoofdstuk 13

Deze liefde hoeft niet samen te gaan met gevoelens van houden van, van verliefdheid of van sympathie. Deze vorm van liefde wordt gezien als een geschenk van God en geeft ons de mogelijkheid om ons te richten op de behoeften van een ander mens. Die behoeften zijn niet seksueel getint. Wel kun je de vraag stellen: Wat heeft een ander nodig om een gelukkig mens te zijn en kan ik daarin iets betekenen.

Ook in Johannes 15: 9 – 13, de tekst die voor jou belangrijk is, wordt het woord agapè gebruikt. Jezus doet daar de oproep aan zijn leerlingen om elkaar lief te hebben.

Te veel

Je vraagt me ook hoeveel liefde er van je verwacht wordt. Hoeveel moet een mens geven? In een gelijkenis vertelt Jezus dat mensen verschillende talenten krijgen. Met die talenten gaat een mens zijn of haar leven in en probeert vanuit liefde voor een ander daaruit te delen. De gelijkenis vertelt mij dat mensen niet boven hun macht worden gevraagd om er voor een ander te zijn.

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen. Met plezier ga ik op je vragen in!

Janneke

2 reacties op “Over liefhebben – Nieuw in de kerk
  1. Mar schreef:

Soms is het moeilijk om wat te betekenen voor mensen die je hebben behandeld op een manier waardoor je gekwetst wordt maar het kan helpen om te zien dat ze reageren vanuit hun frustratie. Hetbis niet zo zeer persoonlijk en om dit te beseffen maakt het lichter om met hun om te gaan.

2. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

Met liefde geef ik je een draai om je oren een uitspraak die als je dat hoort je niet helemaal kunt plaatsen. Als je vader of moeder dat tegen je zou zeggen, meest volgt er dan geen klap het is een waarschuwing zo van je gaat iets te ver. Als je jong bent spring je wel eens uit de band je wordt ergens op gewezen en dat is nu net de druppel. Wens je iemand van alles toe wat er niet om liegt. Het gebeurde net nog, allemaal filterpeuken in het achterpad. Een heftig gesprek volgde. Wat bleek iemand had eerder hen onrechtmatig beschuldigd ergens over wat nergens op sloeg. Toen later we na een gesprek en de gemoederen tot bedaren waren gekomen. Dit met elkaar ontdekten en ik aangaf je bent nooit te oud om te leren gingen we met een goed gevoel ieders zijn weg. Dit is liefdevol met je naaste omgaan. Zij voelden zich aangevallen en deden precies het zelfde en dan krijg je ruzie om niets en daar schiet je niets mee op. Samen delen dat deden wij in het achterpad.