Vrienden door dik en dun

Het was altijd zo simpel. Je had een vriend of vriendin en daar ging je veel mee om. Je leerde elkaar kennen doordat je dezelfde trui had en hup, je ging al snel als vrienden door het leven. Door school, sport en clubjes ontmoet je massa’s soortgenoten en met een beetje geluk zit er altijd wel iemand bij die je leuk vindt.

Verwateren

Hoe moeilijk kan vriendschap soms zijn als volwassene. Wat kunnen vriendschappen ingewikkeld raken, door verschil van visie, door persoonlijke ontwikkeling, door verhuizingen, werk en misschien zelfs geloof. Wat doe je als een zorgvuldig opgebouwde vriendschap door drukte dreigt te verwateren? Wanneer is het trekken aan een dood paard en wanneer moet je misschien toch wat extra energie geven om de vriendschap weer te laten bloeien

Zelfopoffering

In de bijbel staat het ontroerende verhaal van een vriendschap. David en Jonathan waren twee mensen die door hun positie eigenlijk geen vrienden konden zijn.. Jonathan was namelijk de zoon van koning Saul, die David wilde vermoorden.  En David zou de volgende koning worden. eigenlijk geen vrienden konden zijn. Sterker nog: David was een serieuze bedreiging voor de positie van Jonathan. Toch ontstond er een vriendschap die veel dieper en verder ging. Op een bepaald moment beloofden Jonathan en David goed te zijn voor elkaars families en nakomelingen. En dat was, juist door de positie, één koning en twee gegadigden, extra bijzonder. Ze verkozen vriendschap boven rivaliteit. Toen het echt nijpend werd en David met geen mogelijkheid in veiligheid kon worden gebracht, zorgde Jonathan dat David kon vluchten. In tranen namen ze afscheid van elkaar. Een innige vriendschap om jaloers op te worden en eentje die veel verder gaat dan met elkaar omgaan omdat het leuk is. Dit verhaal gaat over zelfopoffering en loyaliteit, zelfs als het eigenlijk niet uitkomt.

Belangrijkste mensen

Wat leert dit ons over hoe wij met anderen kunnen omgaan? Laten we onze vriendschappen beïnvloeden door factoren van buitenaf? Het leven kan behoorlijk druk en veeleisend zijn. We zijn druk met ons gezin, met werk en misschien wel met het geloof. Of misschien word je zo in beslag genomen door je carrière en positie dat er voor vrienden geen tijd meer is. Of kun je juist door een gebrek aan werk en geld geen vriendschappen meer onderhouden.

Wat zou het mooi zijn dwars door de buitenkant heen recht in het hart van die ander te kijken en weer tot de kern van echte vriendschap te komen. Elkaar kennen en gekend worden.

Wie zou jij eens kunnen bellen?  

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief