Vrijdagen zonder filter

Al die mooie, jaloersmakend perfecte vakantiefoto's zat? Durf jij jezelf (en jouw leven) nog zonder filtertje of photoshop te laten zien? Ik deed een persoonlijk experiment en deel mijn ervaringen over '#nofilterfriday'.

De zomervakantie is nu toch echt voorbij en daarmee begint ook de vrijwel onophoudelijke stroom aan vakantiefoto’s op social media. Leuk hoor, om de zonnige kiekjes van vrienden en familie te zien, maar als je zelf niet vakantie kan, wordt het na een tijdje toch wat vervelend om al die prachtige plaatjes voorbij te zien komen.

Afgelopen week las ik een artikel in Opzij (dat lees ik soms om mijn feministische hart te voeden) dat 8 van de 10 vrouwen hun vakantiefoto’s bewerken voordat ze die op Facebook, Twitter of Instagram zetten. Want die ene pukkel, of die lovehandles, die kunnen toch echt niet /met een warm filtertje ziet je verregende dag er net iets zonniger uit.

Voordelige selfies

Ik snap het best hoor. Ik neem mijn selfies ook zo dat ik er op mijn voordeligst op sta. En als dat niet lukt, maak ik er gewoon heel veel en kies ik de beste. En dan doen alsof een heel spontaan momentje was!

Toch moest ik weer denken aan mijn enige goede voornemen van dit jaar. Ik heb een klein Instagram ‘project’ waarbij ik iedere vrijdag een foto maak van mijn leven zoals het is. Zonder opsmuk, zonder filtertje. Ik heb een -zoals dat tegenwoordig heet – zorgintensief kindje, met zuurstof en sondevoeding, dus dat ons leven niet altijd glamoureus is, mag een understatement heten. Als ik de foto’s (met hashtag #nofilterfriday) terugkijk, zie ik ziekenhuisopnames, lekkende voedingspompen, volle wasmanden. Maar hoewel mijn doel was om iets van ons ‘echte leven’ te laten zien, leerde ik ook iets anders: sommige dagen hebben helemaal geen filter nodig. Mooie zonsondergangen, lieve mensen, bijzondere momenten. Er zitten genoeg foto’s tussen met een spreekwoordelijk gouden randje.

‘Hier een foto van mijn mislukte taart’

Een leuke bijkomstigheid is dat ik tegenwoordig allemaal foto’s toegestuurd krijg van vrienden die meedoen. Onder het mom van: “Dacht je dat jij een slechthaardag had? Hier een foto van mijn mislukte taart.”

Heerlijk om zo eerlijk te kunnen zijn. Om begrepen te worden en met anderen mee te voelen. Hopelijk heb ik aan het eind van het jaar een mooi document. Een collage van 52 foto’s met een verhaal. Vrijdagen zonder filter. Wie doet er mee?

One comment on “Vrijdagen zonder filter
  1. Avatar Anja de Jong schreef:

    ik doe graag mee (ik heb trouwens geeneens een filter 😉 )
    Ik ben sowieso al langer bezig op facebook met óók plaatsen van berichtjes als ik me niet goed voel of als er iets niet zo leuk is. i.p.v. alleen maar leuke momenten -alsof het leven alleen maar leuk is.
    waar plaats ik de foto ? Of ….hoe nu verder?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief