Vul jij vaak voor een ander in?

Ken je de term N.I.V.E.A. al? Deze term staat voor: Niet Invullen Voor Een Ander. Het zijn de zinnen die niet worden gezegd, die misschien wel nooit zullen worden gezegd, maar die wij in ons hoofd afmaken. En da’s zonde, want zo kun je mooie mensen en gelegenheden missen.

Herken jij jezelf wel eens in één van de volgende zinnen?

– Hij zei dat nou wel, maar hij bedoelde vast….

– Ze appt niet terug, dan heeft ze zeker geen zin

– Weer niet doorgegaan, het zal wel niet de bedoeling zijn dat ik dit doe

– Wedden dat -ze niet wil?  

– Dat doet-ie toch niet. Dat doet-ie nooit

Door in te vullen kun je complete doemscenario’s bedenken – vooral als je de neiging tot piekeren hebt. Als je dit vaker doet, heb je kans dat je jouw interpretatie als waarheid gaat zien. In de bijbel worden deze zogenaamde waarheden ‘bolwerken’ genoemd. Een web van leugens dat zich in je hoofd heeft gesponnen. Waarheden die je jezelf en anderen hebt wijsgemaakt. Dit kan heel wat vriendschappen, talenten en dromen kosten.

Mooie momenten missen

Natuurlijk zijn er soms zeer plausibele redenen om een vooroordeel te hebben, met name als mensen in het verleden bijvoorbeeld vaker nee tegen je hebben gezegd of als je partner jarenlang geen puf voor iets had. Of als je tijdens het solliciteren afwijzing op afwijzing krijgt. Maar dan nog is het niet aan jou om de situatie nú in te vullen. De dingen die niet gezegd worden, hoef jij niet in te vullen. Situaties en mensen kunnen namelijk veranderen. Sterker nog: door dingen in te vullen, zou je zelf een rem kunnen zetten op heel wat mooie momenten en gelegenheden in je leven.

Goed, we snappen ‘m, en nu?

Hoe je er vanaf komt? Het is heel simpel: doe het niet. Breng jezelf tot de orde: ho even, je bent nu aan het invullen. Zodra je aan die ander vraagt wat-ie daarmee bedoelt, weet je meteen waar je aan toe bent. Dat is de makkelijkste en tegelijkertijd moeilijkste opdracht, want het vergt van je dat je je kwetsbaar opstelt en daar heeft niet iedereen zin in.

Stel jezelf ook de vraag waar die negatieve gedachten vandaan komen. Zinnetjes als: hij zal het wel te druk hebben of geen zin, kunnen betekenen dat je jezelf misschien helemaal niet waardevol vindt, dat je het idee dat je snel te veel bent of niet aan de verwachtingen van anderen kunt voldoen. Kijk eens naar de bron van waaruit deze gedachten en overpeinzingen vloeien. Zijn het vaak negatieve gedachten over jezelf? Je hebt gaven en talenten, een eigen karakter en je bent van waarde.

Als je last van terugkerende negatieve gedachten over jezelf, is het zaak om deze aan te pakken. Soms kan het helpen hier met een professional over te praten. Je zult zien dat je beeld van andere mensen en situaties positiever wordt naarmate je positiever over jezelf wordt.

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief