Vuurwerk nawoord

Wij zijn tegen vuurwerk. Wij, dat is Jasper en ik. Wij zijn heel erg tegen. En Jasper is boos, heel boos.

Op oudejaarsavond lagen we dit jaar met de boot in de haven van Medemblik. We deden een rondje IJsselmeer. En na Lelystad en Stavoren waren we de plas overgestoken. Ik hoopte die avond vooral op stortbuien vanaf 23.00 uur want ik heb een geschiedenis met teckels en vuurwerk.

Moos, mijn eerste teckel had op oudejaarsdag de hele dag paniekaanvallen. Dat heb ik een keer geprobeerd te onderdrukken met pillen maar daarvan ging-ie binnen poepen. Heel zielig was dat. Compleet stoned stond er een perfect zindelijke hond ineens middenin de woonkamer drollen te draaien. Teckel twee, Bart was ook bang maar hem kon je redelijk onder controle houden door de muziek binnen gewoon wat harder te zetten en de gordijnen dicht te doen. De zogenaamde  “lalalalala-methode”.

Maar Jasper laat zich niet foppen. Hij wil zien wat er gebeurt en laat horen wat hij ervan vindt. En Jasper is vooral kwaad, ontzettend kwaad op vuurwerk.  De eerste knallen gedurende de dag konden hem nog niet zoveel schelen maar toen het om twaalf uur losbarstte, zette hij het op het een luid blaffen. Jasper werd woedend. Dat blaffen was een lange hondenvloek inclusief al het lelijks dat je ander maar een ander kunt toewensen. Jasper was boos op de herrie en het vreemde licht. Terwijl mijn Peter buiten op het dek het vuurwerk van Medemblik in ogenschouw nam, zat ik binnen met een kwaaie hond.

En gelijk heeft-ie, die teckel van me. Met zijn geblaf nam hij het op voor mijn vorige teckels, voor de honden die in blinde paniek wegrennen, voor alle dieren de bang zijn en misschien ook wel voor alle mensen voor wie 2015 begon met een oog minder of een paar vingers eraf. Twee edities oud-en-nieuw levert in Nederland net zoveel oogletsel op als 4 jaar Irak bij het Amerikaanse leger. Dat kan Jasper niet weten. Maar toen ik na nieuwjaar een oogarts bij Nieuwsuur deze waanzin van het consumentenvuurwerk hoorde verkondigen, dacht ik aan het profetische blaffen van mijn hond. Jasper vervloekt vuurwerk. Dat zijn geblaf gehoord moge worden. amen.

One comment on “Vuurwerk nawoord
  1. Avatar mar schreef:

    ja hoor, tijd voor afschaffen, op zijn minst op bepaalde plaatsen, zoals bij dierenasiels, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, evt. een georganiseerde show

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief