MENUMENU

Waar gaat Kerst over?

Veel mensen tellen de dagen af tot Kerst. De sfeer van de lichtjes overal, de versieringen en gezellige vrije dagen zijn een fijn vooruitzicht. We kijken er ook naar uit omdat de dagen voor kerst steeds donkerder worden. We kunnen wel weer wat licht gebruiken. En dan is het Kerst.

Waar gaat Kerst over?

Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus. Hij is lang geleden geboren in het stadje Bethlehem. Dat ligt tegenwoordig in de Gazastrook bij Israël.

Aankondiging van de geboorte

Jezus’ moeder Maria kreeg een engel op bezoek. De engel Gabriël vertelde Maria dat ze een kindje zou krijgen. De ​engel​ zei tegen ​Maria: ‘Ik groet je, ​Maria. God heeft jou uitgekozen. Hij zal bij je zijn.’ Maria​ schrok van de woorden van de ​engel. Ze vroeg zich af wat hij bedoelde. Toen zei de ​engel​ tegen ​Maria: Je hoeft niet bang te zijn, ​Maria. God heeft je uitgekozen voor iets moois.’
De engel vertelde haar verder dat ze een zoon zal krijgen en hem Jezus moet noemen. Jezus​ zal heel belangrijk zijn en de Zoon van de allerhoogste God genoemd worden.’

Bethlehem, de stal en de herders

Het Kerstverhaal vertelt vervolgens dat Maria en Jozef naar Bethlehem moesten gaan, omdat keizer Augustus een volkstelling wilde houden. Jozefs familie kwam uit Bethlehem en daarom moesten ze daarheen. In Bethlehem werd het kindje Jezus geboren, in een stal, omdat er verder nergens plaats was om te slapen.

Er kwamen herders langs. Zij hadden van de engel gehoord dat er een redder was geboren…

De drie wijzen

Drie wijzen uit het oosten volgden een ster. Die leidde hen naar Bethlehem, naar Jezus. De wijzen brachten goud, wierook en mirre mee.

Wil je meer lezen over wat dit allemaal betekent?
Lees dan ook de meer uitgebreide blog van dominee Otto:
Wat is Kerst?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
19 december 2017
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars