MENUMENU

Waar is de hemel?

Vroeger was de hemel ergens hier boven. Achter de wolken en in de blauwe lucht. Het was een plaats waar goden woonden. En later, de plaats waarheen Jezus opsteeg met Hemelvaart. Maar wat kunnen wij daar nu nog mee?

Lastig verhaal

Hemelvaart vind ik een lastig verhaal. Lastig, omdat het verhaal botst met de manier waarop ik de wereld gewoonlijk beleef. Het heeft iets van een mythe: Jezus die als een soort superman in de wolken verdwijnt. Zo’n verhaal wordt eerder tegen je gebruikt, dan dat het voor je pleit als gelovige.

Welwillende lezers

Ik heb het nog eens nagelezen, omdat het donderdag Hemelvaartsdag is. In het Bijbelboek ‘Handelingen‘ (hoofdstuk 1, vers 1 tot 11). In de eerste regels richt de schrijver zich tot een zekere Theofilus, wat betekent ‘Vriend van God’. Een boek dus voor een welwillend gehoor. Voor mensen die op zoek zijn naar God. Mensen zoals jij en ik.

Al lezend herken ik vragen, waar de lezers van lang geleden kennelijk mee zaten. Vragen die ik ook bij mijzelf herken, als vragen van mensen van nu die wel zouden willen geloven, maar niet weten hoe.

Want ja, die Jezus, dat was wel een toffe gast. Een inspirator. Een rolmodel. Maar dat is lang geleden. Waar is hij nu? En wat heb je daar dan aan? En hoe gaat mijn leven dan verder, in deze wereld waarin mensen als Jezus worden vermoord?

Bij God

Lucas wijst in een bepaalde richting. Met “Jezus in de hemel” wil hij zeggen: Jezus is ‘bij God’. Want ‘hemel’ betekent immers: de plaats waar God woont? Je mag daar je eigen voorstelling bij hebben. Het hoeft niet ‘boven de wolken’ te zijn.

Lucas zegt:  als Jezus bij God is, dan weet je waar je hem kunt zoeken. Zoek hem niet in een ver verleden, of in een graf. Zoek hem niet ‘bij de doden’, bij de historische figuren die nog slechts in de herinnering leven. Zoek hem bij de levende God. Bij de bron van je leven. Daar kan hij je helpen.

Vriend achterna

Want ‘hemelvaart’ betekent ook: als je aan God denkt, denk dan aan Jezus. Hij gaat je beeld van God bepalen. Hij laat je zien wie God is en waar je Hem op het spoort kunt komen. Hoe zou God naar jou kijken en naar de wereld om je heen? Wat zou hij tegen je willen zeggen? Waar zou hij willen zijn in deze wereld? In jouw leven? ‘Jezus in de hemel’ geeft je een idee. Zo kun je op weg, ook 2000 jaar na dato. Die eerste ‘Vriend van God’ achterna.

Meer gedachten over Hemelvaart? Er is een mooi boekje verschenen, ‘Met zonder Jezus’. Je kunt het hier bestellen.

 

Foto: ‘Almaty Esentai Tower 3’, door Chris (op Flickr).

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars