Waar gaat het naartoe met #MeToo?

In de afgelopen week kwam de MeToo-beweging onder vuur te liggen. Dat raakte me, want ik ben bang dat de kritiek vrouwen en mannen weer in hun schulp laat kruipen. Maar de vraag is wel: hoe kunnen we ermee verder?

Gedoe over MeToo

Begin vorige week stonden de Golden Globes nog in het teken van MeToo met een vlammende toespraak van Oprah Winfrey. Maar al vrij snel kwam er kritiek op de sociale media. Kritiek die zich richtte op Oprah zelf: deed zij dit niet voor politiek gewin? En tegelijkertijd verscheen er in Frankrijk een pamflet tegen #MeToo-puriteinen, met nota bene een actrice, Catherine Deneuve, als boegbeeld: mannen moeten ook kunnen flirten. Ze heet inmiddels haar excuses aangeboden dat ze daar mensen mee gekwetst heeft. Maar de toon was gezet: is de MeToo-beweging doorgeschoten en is er sprake van een heksenjacht? Ook bij Jinek werd hierover een debat gevoerd, waarin Jort Kelder zich moest verdedigen voor een bijzonder onhandige verkrachtingsuitspraak. Intussen zijn steeds meer mensen MeToo-moe, waardoor er een soort sfeer ontstaat van ‘dat weten we nu wel’. Ik denk dat wat nu naar buiten gekomen is nog maar het begin is. Hoe gaan we met deze kritiek dan verder met #MeToo?

Gaat het wel goed zo?

Natuurlijk, ook bij alle vreselijke berichten van vrouwen en mannen die tegen hun wil seksueel misbruikt, betast of besproken worden, moet je open blijven staan voor een tussentijdse evaluatie: gaat het goed zo? Eén van de punten die terecht aandacht krijgen is of vermeende daders nog wel een verweer hebben. Wat kun je nog doen als je valselijk beschuldigd wordt?

Wat mij betreft wordt er dan echter wel te snel verwezen naar de ‘koninklijke weg’ die slachtoffers zouden moeten gaan: via hun leidinggevende of door aangifte. Dat is nou juist een deel van het probleem. De MeToo-beweging heeft laten zien wat voor taboe er rust op seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Dat MeToo-verhalen juist via de media naar buiten komen, is omdat vrouwen en mannen geen andere weg zien. Hoe individueel de verhalen ook zijn, ze maken deel uit van een cultuur waarin dit mogelijk is. En die cultuur weerhoudt de slachtoffers op een andere manier hun verhaal aan te kaarten. Ze hebben het niet voor niets zo lang voor zich gehouden.

Toetsing van MeToo

Het vraagt wel om een vorm van, vergeef me het woord, toetsing van de verhalen, voordat mensen werkelijk de schuld krijgen en de consequenties moeten ondergaan. Nu gebeurt dat al door het stapelen van beschuldigingen tegen bijvoorbeeld bekende regisseurs en acteurs, die uiteindelijk zelf toegeven. Ik spreek bewust niet van bewijzen, want dat is nu precies het lastige, en ook datgene wat slachtoffers ervan weerhoudt naar buiten te treden. Slachtoffers hebben elkaar nodig om hun verhalen te ondersteunen, zodat zij niet alleen voor het gerecht staan als slachtoffer met lege handen zonder hard bewijs.

Tegelijkertijd moet er altijd oog blijven voor de mogelijkheid dat beschuldigingen niet waar zijn. En moet de beweging dus ‘toetsbaar’ blijven, wat niet betekent eerst ontkennen en pas later erkennen dat er voldoende bewijs is, maar eerst erkennen en zorgen dat de verhalen voldoende hard kunnen worden gemaakt. Daar kan media bij helpen, om mensen de moed te geven zich aan te sluiten bij de beweging, maar het moet geen ‘naming and shaming’ worden.

In de blog van donderdag sta ik stil bij de cultuurverandering die nodig is: word niet moe van MeToo.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
16 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief