MENUMENU

Waarin zie ik de Heilige Geest?

Dit weekend vieren we in de kerk dat God zijn Heilige Geest aan mensen heeft gegeven. Maar wat doet die Heilige Geest eigenlijk?

Vaag?

Dit weekend vieren we het Pinksterfeest. God geeft mensen zijn Heilige Geest. Misschien vindt jij die Geest van God maar een vaag iets. Maar vergis je niet: de Heilige Geest is concreet, praktisch.

God in jou

De Heilige Geest is de kracht van God in jou. En die Geest die gaat met jou aan de slag. Die Geest helpt je om bewuster te leven, om dichter bij God te leven.

Die Geest helpt je om in de Geest van Jezus te leven, om een mooier mens te worden. En dan gaat het – natuurlijk – niet om de buitenkant, maar om de binnenkant.

Vrucht

En die binnenkant gaat er volgens de bekende christen Paulus ongeveer zo uit zien.

Negen prachtige karaktereigenschappen noemt Paulus. Negen eigenschappen die Jezus ook had en die je steeds mooier maken.

Groeien

Eerlijk gezegd: ik weet van mezelf dat er echt nog het nodige aan mij geschaafd moet en kan worden. Ik ben bijvoorbeeld al jaren bezig om te groeien in zelfbeheersing, maar nog maar kort geleden floepte ik er een volkomen misplaatste opmerking uit, op een totaal verkeerd moment (gelukkig had ik mijn misser onmiddellijk in de gaten: ik heb mijn excuses aangeboden…).  En nog eerlijker gezegd: groei is op alle punten mogelijk…

Hulp

En daarom ben ik zo blij met die Geest van God. Want om te groeien, om mooier te worden van binnen, heb ik die stem van God in mij nodig.  

Heer, help mij om te groeien.

Help mij om bij te dragen aan een mooiere wereld.

Snoei mij als U dat nodig vindt.

En leidt mij op de weg van Jezus.

 

P.s. De vrucht van de Geest vindt je in de brief van Paulus aan de Galaten: 5: 22-23a.

6 reacties op “Waarin zie ik de Heilige Geest?
 1. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

  Beste Antje.
  Ik vond dit gedicht in een boekje het verwoord zo mooi waar Paulus over schrijft in Galaten 5 heb het in zijn geheel gelezen. We worden geïnspireerd door zijn Geest dat is een bijzondere ervaring.

  WIL ONS NOG EENMAAL.
  Wil ons nog eenmaal nieuw herscheppen: met ogen die de wereld
  als uw wereld kunnen zien en alle mensen
  als uw mensen.

  Wij leggen voor U open ons falen, onze dromen,
  ons denken ons hopen, ons willen, ons verlangen;
  ons heimwee ons lied en onze eigenheid,waarin wij
  zijn gekend bij U.

  Zo vragen wij U. God; wil ons nog eenmaal nieuw herscheppen
  met ogen die de aarde als uw aarde kunnen zien,
  en ons bestaan zoals het door
  uw adem is gewekt;

  zoals het door uw geest een ziel, een zin ontvangen heeft;
  niet doelloos is, maar altijd uw bedoeling in zich draagt.

  Alsof wij nauwelijks geboren waren, zo vragen wij U nu:
  Schep ons opnieuw met ogen die in deze wereld
  U kunnen zien-
  uw hand, uw liefde en uw zorg.

  Uit:Vogel van de laatste troost Gebeden voor iedereen.
  Fum van den Ham

 2. Mar schreef:

  Het doet soms zo’n pijn hoe mensen met alles omgaan, de aarde, de dieren, eens was alles perfect en nu..nu moeten we maar zoveel mogelijk consumeren, als we eigenlijk niets nodig hebben worden we toch door de regering aangemoedigd te kopen, dit systeem klopt dan toch eigenlijk niet, want we putten de aarde uit, evenals de dieren die op alle mogelijke wijzen misbruikt worden tot ze afgedankt en meedogenloos worden geslacht bv de kip die dan uitgehongerd wordt om nog een laatste keer totaal uitgeknepen wordt en zoveel mogelijk nog moet leggen,ongelooflijk maar zo gaat het, rust krijgen ze niet, altijd daglicht in de schuur. Als wij mensen zo omgaan met milieu en dier dan mag er nog wel heel veel bijgeschaafd worden of beter zoals in het gedicht herscheppen, want eens komen wij allemaal aan het eind van ons leven en hebben we dan echt het verschil gemaakt?

  • Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

   Dank je wel voor je reactie, Mar. Bewustzijn is het begin van verandering. Gods Geest wijst ons de weg.

 3. Irma Moekestorm schreef:

  Ik heb genoten van je blog, Antje. Wat heb je dat mooi en duidelijk uitgelegd, dankjewel!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
3 juni 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars