Waarom alleen goud telt en niet alleen voor Sven Kramer

De verslaggever begreep Sven Kramer verkeerd toen hij het antwoord hoorde op zijn vraag: ‘En toen je je realiseerde dat je geen goud zou halen, heb je het toen laten lopen in die laatste rondjes?’ Sven zei: ‘Alleen goud telde voor mij.’ ‘Dus dat is een ja?’ vroeg de verslaggever. ‘Nee’, zei Sven, ‘ik ga altijd tot het gaatje.’ Hij had het dus niet laten lopen, ook al zat goud er niet meer in.

Zilver en brons

Natuurlijk, zilver en brons zijn ook mooie prijzen. Al zat dat er voor Sven Kramer ook niet in. Maar zilver en brons zijn geen goud. Ook al kan een sporter ineens tot ieders verrassing wel in de prijzen vallen met een zilveren of bronzen plak, je wordt pas echt gelauwerd als je een gouden plak haalt. Want daar gaat het om. ‘Zilver is geen goud’ luidt een bekende sportwijsheid.

Genoegen nemen met minder?

Natuurlijk kun je met zilver en brons ook thuiskomen, en is het überhaupt mooi dat je de Olympische Spelen hebt gehaald. Maar het past sporters niet om daar zomaar genoegen mee te nemen. Je kunt boven verwachting presteren, omdat je goud toch niet verwachtte, en dan heel blij zijn met zilver of brons. Maar dat kon je alleen maar halen als je echt tot het gaatje gaat, en dus in die zin wel ‘voor goud gaat’; het beste uit jezelf wilt halen.

Voor goud gaan

En dat is voor goud gaan: niet zozeer ‘de beste willen zijn’ maar ‘het beste uit jezelf willen halen’. Een sporter die alles heeft gegeven zal op een andere manier teleurgesteld zijn als hij of zij buiten de prijzen valt, dan een sporter die voelt dat zij of hij het heeft laten liggen ergens. We weten allemaal: er kan er maar één de beste zijn en goud halen. Maar we weten ook: er kan er maar één verliezen van jezelf, en dat bij jij. Dus ga je er als sporter voor, om het beste uit jezelf te halen. Dat is voor goud gaan.

Ga voor goud in je geloof

In geloven mag je ook voor goud gaan, vertelt Jezus’ leerling Paulus. Hij schrijft in zijn brief aan de gemeente van Korinthe (eerste brief, hoofdstuk negen):

24-25Je kunt christenen vergelijken met hardlopers die meedoen aan een wedstrijd. Net zoals hardlopers moeten wij veel opgeven in ons leven. En net zoals hardlopers hebben ook wij er alles voor over om de eerste prijs te winnen. Maar wij willen geen gewone prijs. Voor ons is de prijs het eeuwige leven.

26Ook ik probeer die prijs te winnen. Ik weet precies wat ik wil. 27En daarom ben ik streng voor mezelf, en verdraag ik alles wat me overkomt. Want ik wil niet alleen dat anderen door mijn werk het eeuwige leven krijgen. Nee, ik wil ook zelf het eeuwige leven krijgen!

Paulus beschrijft het leven van een gelovige als het leven van een topsporter: veel moeten opgeven, veel verdragen, streng zijn voor jezelf. Zie wat die sporters bereiken. Voel hoe het is als je dat ook als gelovige zou kunnen bereiken. Door het beste uit jezelf te halen. Niet om ‘de beste gelovige’ te zijn. Wel om te blijven zoeken hoe geloof jou kan versterken, verder kan helpen, ook om het verschil te maken, hoe klein ook. Ga voor goud, en dan wint iedereen zijn prijs!

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
17 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief