Waarom het goed is dat de vrouw voetbalt

Wat een heerlijke sfeer rondom het EK vrouwenvoetbal! Ik zal eerlijk bekennen dat ik ook hiervan, net als van het mannenvoetbal, nauwelijks wat heb gezien. Ik hou niet van voetbal. Maar ik heb wel gezien, gelezen en ervaren hoe positief zoveel mensen waren over deze vrouwen. En ze zijn nog Europees Kampioen geworden ook! Hoewel vrouwenvoetbal al een paar jaar in opmars is, moesten nu de critici echt kleur bekennen. Ben je voor of ben je tegen? Ik ben voor, ook al houd ik helemaal niet van voetbal. Ik zal uitleggen waarom.

‘Hulpje’ van de man?

Het onderscheid dat mensen maken tussen wat mannen kunnen en vrouwen ‘dus’ niet kunnen, is gebaseerd op een idee dat man en vrouw ongelijkwaardig zouden zijn. Het is dus gewoon seksisme om te zeggen dat vrouwen niet zouden kunnen voetballen.  En vaak wordt de bijbel daarbij gehaald. De vrouw was toch immers als ‘hulpje’ voor de man gemaakt? Nou, dan vergis je je lelijk. Wie dat denkt krijgt het als een boemerang terug. Kijk maar.

Het is niet goed dat de mens alleen is

In Genesis 2 staat dat God ziet dat het niet goed is dat de mens alleen is. En dan laat hij eerst de dieren langs Adam gaan, om te zien of hij daarin een helper kan vinden. Maar dat is niet zo. En vervolgens maakt God een tweede mens, uit de rib van Adam: Eva. Maar waarom was het nu niet goed dat de mens alleen was? Had hij hulp nodig? Adam zou net als elke stoere man gezegd hebben: nee hoor! Had hij dan personeel nodig? Handig, maar dat was ook niet de reden.

Tegenover

De echte reden was deze: God wilde niet dat de mens zou denken dat de wereld om hem draait. De ‘helper’ of het ‘hulpje’ dat God voor de mens maakte moest een ‘tegenover’ zijn, iemand die tegenover hem kan staan. Een mens moet altijd met meer zijn, anders denkt ie dat de wereld om hem draait. En dat is niet goed, want dan denkt hij dat hij god is.

Spiegel

Bij de dieren vond de mens niet iemand die tegenover hem kan staan. Die hem kan tegenspreken. Ik denk wel vaak dat ik met mijn kat een gesprek voer, maar dat is behoorlijk eenrichtingsverkeer. Bij een ander mens vind je wel iemand die tegenover je kan staan. Ook naast je. Maar ook naast je kan iemand je een spiegel voorhouden. Je helpen jezelf te begrijpen of te begrijpen hoe je anders tegen iets aan kunt kijken.

De hele wereld draait niet om hem

Dat is dus de reden waarom het goed is dat de mens niet alleen is. En dat God de vrouw maakte. Als iemand die tegenover de man kan staan om ervoor te zorgen dat hij niet denkt dat de hele wereld om hem draait. Dat hij god is. En andersom natuurlijk ook.

Vrouwen houden mannen een spiegel voor

En daarom ben ik zo blij met het vrouwenvoetbal. Het houdt een spiegel voor het mannenvoetbal. Tijdens het  EK vrouwenvoetbal hoorden we over het idioot hoge bedrag waarvoor Neymar van Barcelona naar Parijs ging. 500 miljoen euro… Ik kan het niet bevatten. En het Nederlands mannenelftal steekt schraal af tegen het vrouwenelftal. Niet zozeer vanwege de prestaties, maar vanwege de houding, de passie, het enthousiasme, het speelse plezier, waarmee de vrouwen spelen.

Wat moet er eigenlijk rollen?

Het vrouwenelftal heeft scherp laten zien hoezeer het mannenvoetbal is gaan draaien om de voetballers, en niet om de bal. Die moet rollen, en niet het geld!

Foto: Twan van Dongen (Flickr.com)

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
7 augustus 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief