MENUMENU

Waarom hoop zo wonderlijk, aanstekelijk en broodnodig is

Misschien ken je het wel. Zolang de zon schijnt en je de wind in de rug hebt, ga je als een speer. Maar er hoeven maar een paar letterlijke of figuurlijke hobbels in de weg te zitten, of je raakt ontmoedigd en teleurgesteld…

Zo gaat het wel vaak bij mij. Mijn bewondering voor mensen die ondanks moeiten en lijden hoopvol in het leven staan, is dan ook enorm. En ik ken ze. Mensen die jong een partner verloren hebben en er alleen voor staan. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn.

En toch is er die hoop. En dan bedoel ik niet eens de hoop op een wonder, op genezing of iets dergelijks. Maar ze leven met hoop. Er is een lichtje in hun ogen. Een stil vertrouwen. Wat is die hoop? En hoe kunnen we leren hoopvoller in het leven te staan? Ter inspiratie een paar gedachten over hoop.

Allereerst: hoop heeft niet zoveel (of helemaal niet) met omstandigheden te maken. Hoop is juist iets dat overeind blijft, ondanks alle tegenwind. Het is een innerlijke overtuiging dat het goed is of uiteindelijk goed komt, hoe weinig er nu ook van te zien is.

Hoop is een wonder

De Franse schrijver Charles Peguy heeft het eens zo gezegd: ‘Geloof, dat verwondert me niet. Liefde, dat is geen wonder. Maar de hoop, dat is haast niet te geloven. Ikzelf, zegt God, ik ben ervan ondersteboven.’

Hoop doet leven

Er zijn indrukwekkende verhalen bekend van muzikanten die in de tweede wereldoorlog in concentratiekampen zaten, maar die ondanks alles muziek bleven maken. De Italiaanse Francesco Lotoro, zelf muzikant, verzamelde deze muziekstukken. En hij zegt erover: „Denkt u dat mensen die in concentratiekampen zaten, die wisten dat ze zouden sterven, iets over de dood schreven? Nee! Hun muziek zit vol leven. Er spreekt hoop uit, en de wil om te leven.”

De Bijbel over hoop

In de Bijbel vind je ook veel teksten over hoop. Hoop in de betekenis van blijven geloven. De moed niet opgeven. Maar ook hoop als belofte, zoals in die prachtige tekst uit Jeremia 29 : ‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’

Een hoopvol plantje

Mijn man kreeg ooit een vrij onooglijk plantje als afscheidscadeau. Plant is eigenlijk zelfs teveel gezegd. Het doet eerder denken aan zo’n droge bol die je wel ziet dwarrelen in Wild West films. Maar als er water bijkomt, gebeurt er iets wonderlijks… Misschien ken je ‘m wel, het plantje heet de Roos van Jericho. Het is niet dood te krijgen. Net als hoop. Het heeft iets onverzettelijks. Ik vind het een mooi beeld. Geen situatie is ooit zo hopeloos dat het niet meer tot leven is te wekken.

Daar waar je God ontmoet

Julia Cameron, de vrouw achter de veelgeprezen serie over creativiteit (The Artist’s Way), en die regelmatig worstelde met depressie, zei ook iets heel moois over hoop: ‘Hoop is wat ons vertelt dat er altijd een klein iets is dat mogelijk is, een plaats waar God ons kan ontmoeten.’

Wat betekent hoop voor jou? En hoe houd je hoop?

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
25 april 2018
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars