Waarom kom jij uit je bed?

Waarom zou ik opstaan? Die vraag stel ik mezelf wel eens, zeker als ik buiten de geluiden hoor van regen en storm. Mijn bed is dan lekker warm, dus waarom zou ik opstaan? Waarom zou ik mij uit bed hijsen om aan het werk te gaan?

Het meest gemakkelijke antwoord is: omdat mijn baas dat van mij verwacht. Er moeten nu eenmaal klussen geklaard worden en lui in bed hangen is geen excuus. Er is ook geen pijntje hier of daar waarom ik een enigszins geldig excuus zou hebben om te blijven liggen. De plicht roept en dat is genoeg.

De plicht roept

Maar ja, als het alleen maar een plicht is, om op te staan om aan het werk te gaan, raak je dan op den duur niet uitgeput? Stel dat je alleen maar door een dwingende stem buiten je wordt wakker geroepen, dan wordt het toch niets?
Uit allerlei bronnen blijkt dat het beter is om diep in jezelf een reden te vinden om uit je bed te komen en op te staan, in plaats van de je moet van een ander. Als je goede redenen hebt, die uit jezelf komen, dan sta je stukken gezonder op en zul je veel meer plezier hebben in je werk.
Natuurlijk zijn er nog veel meer reden, die er voor zorgen dat je kan werken zonder dat je opbrandt, maar dit is een hele belangrijke!

De kunst van het beginnen

Prediker, die filosoof uit de bijbel, heeft hierover ook wel iets zinnigs te zeggen. Als hij noemt dat er voor alles een tijd is, geeft hij daarmee volgens mij ook aan dat het zinvol is de tijd in te delen. Net zo goed als je niet eindeloos in je bed moet liggen, moet je ook niet eindeloos doorgaan met je werk. In kloosters worden de dagen al eeuwen op deze strikte manier ingedeeld. Als de klok gaat om te werken, begint iedereen direct, maar als de klok klinkt om te gaan eten, wordt het werk binnen enkele minuten neergelegd om te gaan eten. Het bijzondere is dat er eigenlijk nooit een bericht naar buiten komt van overspannen kloosterlingen, terwijl er toch heel veel werk verzet wordt.

Biologische klok

Tenslotte nog een laatste argument om uit je bed te komen. Vorige week werd de Nobelprijs voor de Wetenschap gewonnen door wetenschappers die onderzoek hadden gedaan naar onze biologische klok. Je weet wel, dat je op zaterdag vroeg wakker wordt, terwijl je eigenlijk lekker had willen uitslapen. Uit dat onderzoek blijkt onder andere hoe belangrijk het is om in ieder geval elke dag op dezelfde tijd op te staan. Hoe meer je leeft naar je biologische klok, hoe beter je zult functioneren.
Gelukkig heb ik over het algemeen veel plezier in mijn werk en is opstaan geen dagelijkse strijd voor mij, maar ik vind het wel leuk om te lezen dat het ook ergens goed voor is.

Hoe is het voor jou om op te staan? Gaat het gemakkelijk, of moet je er vaak moeite voor doen?

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief