Waarom ook ik #metoo schrijf op mijn tijdlijn

Facebook en twitter ontploffen. Een Amerikaanse actrice, Alyssa Milano vertelde van haar ervaring van seksueel geweld en deed een oproep. Ze vroeg via sociale media aan vrouwen te laten weten dat ze te maken hebben gehad met seksueel geweld en deze berichten te markeren met #metoo. Als alle vrouwen dit zouden doen, dan zou iedereen zien hoe groot de omvang is van dit probleem. Heel veel vrouwen en ook mannen hebben gereageerd. Sommigen schrijven alleen #metoo op hun tijdlijn, anderen delen iets van hun ervaringen hierover. Ook ik heb er voor gekozen om #metoo op mijn tijdlijn te delen.

Kritiek op #metoo

Inmiddels zijn wij een paar dagen verder en komt er van allerlei kanten kritiek op deze actie. Vrouwen zouden opeens zich massaal en trots als slachtoffer presenteren, vrouwen die reageren zijn vooral wit en rijk, vrouwen uiten zich boos op de man in het algemeen, vrouwen die niet tegen een knijpje hier of daar kunnen zijn kinderachtig, vrouwen hebben geen gevoel voor nuance. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Deze reacties komen zowel van mannen als vrouwen.

Stemmetjes

Eerlijk gezegd verwoorden deze reacties precies de stemmetjes in mijn hoofd, toen ik toch maar de status #metoo deelde op facebook en twitter. En dat is niet het enige wat er in mij omgaat. Er zitten nog veel en veel meer argumenten in mijn kop die mij tegenhouden om iets te zeggen. Ik heb het zelf uitgelokt, ik ben schuldig, ik had daar ook niet moeten zijn, ik had nooit op die uitnodiging in moeten gaan, ik had dat rokje nooit aan moeten doen. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Niet langer zwijgen

Toch weiger ik nog langer te zwijgen. Dat heb ik genoeg gedaan en het vrat me op. Het wantrouwen tegen mijzelf en de wereld om mij heen groeide, zodat ik bijna stikte. Eén keer is het als de gruwel der verwoesting in mij opgestaan. Het kwam als een monster gevuld met schaamte en valse verwijten uit de grond. Als ik nog iets wilde maken van leven, dan moest ik die strijd aan. Ik vertik het om te zwijgen, wat ze ook zeggen de stemmen buiten mij, de stemmen in mijn hoofd. Hoe je tegen mij aankijkt, moet je zelf weten. Maar dit ben ik ook #METOO

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief