Waarom water bij de wijn doen niet altijd de juiste oplossing is

Het is een bekende uitspraak: water bij de wijn doen. Ik ben geen wijndrinker, maar het klinkt niet heel smakelijk. Bij meningsverschillen wordt het vaak gezegd. De één wil groen de ander rood en dan doe je allebei een beetje water bij de wijn. Maar wat je dan krijgt is geen groen en geen rood, maar een beetje viezig bruin. Is water bij de wijn doen de juiste oplossing?

Ik las in een boek over conflicten met kinderen over water bij de wijn doen. En ook daar stond dat je hierdoor allebei niet krijgt wat je eigenlijk wilde. Je krijgt een slap aftreksel van een oplossing. En niemand is echt tevreden. Zijn er ook andere mogelijkheden? Het boek tipte om samen te proberen om meer wijn te krijgen.

Meer wijn, iedereen blij

Mijn kinderen hadden laatst vrij. Ik wilde naar buiten. Lekker naar het bos. Zoonslief wilden dat niet, die wilden blijven spelen. Water bij de wijn zou zijn geweest: we gaan eventjes naar het bos en daarna mogen jullie thuis spelen. Of andersom. Maar dan hadden we allebei niet gekregen wat we wilden. Mijn zoons hadden hoogstwaarschijnlijk met een gezicht als een oorwurm door het bos geslenterd. En ik had gebaald dat we alweer naar huis gingen. Dus: op zoek naar meer wijn. We vonden een oplossing in de grote speeltuin een dorp verder. Daar konden de kids heerlijk spelen en frisse neuzen halen. En ik zat daar buiten, in een zacht zonnetje met een mooi boek. Meer wijn, iedereen blij.

Jezus deed het helemaal goed

Jezus deed ook geen water bij de wijn toen op een bruiloft de wijn opraakte. Hij maakte van water nieuwe wijn. En het was geen slap aftreksel, het was hoge kwaliteit, anders, maar zelfs beter van smaak dan de oorspronkelijke wijn.

Meer wijn is beter

Bij meningsverschillen blijven we vaak strak onze eigen richting op kijken. Of we ontmoeten elkaar dan maar, niet echt tevreden, in het midden. Door sámen een heel andere kant op te kijken komt er ruimte voor nieuwe ideeën, en wordt het blikveld vergroot. En komt er meer wijn.

Wanneer probeer jij om samen meer wijn te krijgen, in plaats van water bij de wijn te doen?

 

2 comments on “Waarom water bij de wijn doen niet altijd de juiste oplossing is
  1. Avatar Lionne schreef:

    Bijna nooit

  2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

    Ja, het is natuurlijk altijd fijn als je een totaal andere oplossing kunt vinden, waar alle partijen tevreden mee zijn. Maar als het bijvoorbeeld gaat over ingewikkelde politieke problemen, zoals de tweedeling in de samenleving of de klimaatverandering, dan valt het niet mee om een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is.
    Ik heb een baan in de techniek en ook daar is het vaak lastig om een goede oplossing te vinden, waar iedereen tevreden mee is. Veiligheid, kosten, complexiteit, banenverlies zijn allemaal onderwerpen waar discussie over ontstaat.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
1 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief