Waarom willen we met wilde dieren knuffelen?

Het blijft fascinerend en angstaanjagend om te zien: filmpjes van mensen die in contact willen komen met wilde dieren. Zou het misschien een diep verlangen kunnen zijn naar een betere wereld die er ooit was? Heimwee…

Foto’s en filmpjes van mensen die contact hebben met wilde dieren zijn fascinerend en griezelig tegelijk. Deze fotoserie bijvoorbeeld, van een Russische familie die jaren geleden een kleine bruine beer in huis nam. De beer zit met hen aan tafel en ze kijken samen televisie. De rillingen lopen over je lijf; waarom besluiten mensen om samen te leven met een dier dat hen in een split second kan verslinden?

Bokito

Laatst besloot een Franse familie in de Beekse Bergen een wandeling te maken in een gebied waar luipaarden lagen te luieren. Ze werden door de beesten beslopen en konden nog maar net in de auto springen. Het werd wereldnieuws en nu weer duikt er online een filmpje op van een man die over het hek van een dierentuin klimt om diezelfde dieren te aaien. Hij had het idee dat ze wel een knuffel konden gebruiken. Deze mensen ontsnapten aan een aanval, maar helaas loopt een vriendschap met een wild dier vaak niet goed af.

Denk terug aan de Nederlandse vrouw die een klik met gorilla Bokito dacht te hebben. Na zijn ontsnappingssprong over het water werd de vrouw als eerste en enige meters ver werd meegesleurd en raakte daarbij zwaargewond.

Grizzlyman Timothy

Of de grizzlyman Timothy Treadwell die ’s zomers in Alaska tussen de grizzlyberen leefde en daar een documentaire over maakte. Zijn kinderlijk enthousiasme en verlangen naar deze dieren schuurt tegen het ontroerende aan (al denk je de hele tijd: wanneer gaat dit fout?). Hij komt inderdaad tragisch aan zijn einde. Tijdens zijn verblijf in Alaska zullen hij en zijn vriendin door een nieuwe agressieve berin worden gedood.

Heimwee naar wat komen gaat
Toch zie je in de documentaire van de Grizzly man zijn streven om echt contact met deze dieren te maken. Om zo’n band te kunnen krijgen dat ze hem niks aan doen. Het lijkt op een verlangen naar de onbevangenheid en het pure van de natuur, de oorsprong van het leven. Het verlangen zit zo diep dat vergeten wordt dat het hier om bloeddorstige dieren gaat die, al zijn ze getemd, toch hun instinct volgen. In de oude film Instinct wordt dit verlangen ook mooi uitgelegd.

Jagers doden

Een antropoloog die in een groep gorilla’s woont, wordt verdacht van het doden van de jagers die het op de gorilla’s hebben gemunt. In de gevangenis ontstaat tussen hem en de psycholoog een band waarin hij de psycholoog langzaam maar zeker de inktzwarte kant van de mensheid laat zien. Niet zozeer de dieren, maar de mens is de echte vijand.

Heimwee

Misschien is het ook wel een diep verlangen naar een wereld waarin geen zonde heerst, waar het recht van de sterkste niet geldt, en waar mens, dier en God in harmonie met elkaar leven. Terug naar de hof van Eden, waarin Adam relaxt tussen de leeuwen liep. Terug naar toen alles nog goed was. Heimwee naar de tijd waarin de leeuw en het lam samen in een veld vertoeven; een belofte die in de bijbel wordt gegeven.

Eens zal God alles weer goed maken. Soms denken we dat nu al terug te vinden en gaan we over op domme acties met wilde dieren, maar heel soms zie je een glimpje van de wereld zoals-ie misschien wel is bedoeld. In dit ontroerende oude filmpje zie je een glimpje daarvan terug.

Wanneer zie jij een glimp van ‘dat alles goed is, of kan worden’

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief