Wachten

Ons hele leven hangt van 'wachten' aan elkaar. Het begint al direct bij de geboorte... de baby wacht op het moment dat de navelstreng wordt doorgeknipt. Het leven kan beginnen.

Wachten maakt onzeker, is tijdrovend, zenuwslopend, angstig, leuk, spannend: wachten is…. ja wat is wachten eigenlijk en waar wacht je op?

Waar wacht je op?

De helft van ons leven brengen we wachtend door, zo voelt het voor mij tenminste. Afgelopen week heb ik heel veel tijd wachtend doorgebracht: in de wachtkamer van de huisarts, bij de oogarts, op een telefoontje, in de rij bij de kassa, in de file, bij de koffieautomaat op mijn werk, voor het rode verkeerslicht, voor de pont, de brug, tijdens een telefoongesprek met de service helpdesk, op de bus, op dé ware (J),  op de waterkoker, op een antwoord, op een brief, op een uitslag van een onderzoek,  op de aardappels die koken, op… en ongetwijfeld vergeet ik nog een aantal zaken.

Sommige soorten wachten doe je zonder dat je echt beseft dat je wacht. Er zijn echter ook wachtmomenten die tergend, zenuwslopend en soms angstig zijn. Hoe breng je die door? Wachtmomenten kunnen ook leuk zijn. En er kunnen ook wachters zijn op jou (ons). Hoe ga je daarmee om?

Ik heb mijzelf aangeleerd om, op de momenten dat ik weer eens moest wachten en daardoor geïrriteerd raakte -terecht of onterecht- mijn gedachten te dwingen een andere kant op te gaan. Ik probeer dan in gedachten een lied zingen. Dat lukt niet altijd even goed, maar het zorgt er wel voor dat ik niet meer focus op mijn angst of irritatie, waardoor de tijd wat sneller gaat.

Vergeet niet te leven

Soms realiseer ik me ineens dat ik niet moet vergeten te leven! Anders ben ik alleen maar aan het wachten op wat wellicht nooit komt.

Waar wacht jij op? Op een nieuwe morgen, een nieuwe wereld zoals in het lied ‘Stil maar, wacht maar alles wordt nieuw’.  Daar kijk ik ook naar uit en ondertussen? Ondertussen probeer ik te leven en tijdens alle wachtmomenten een gesprekje aan te gaan, te glimlachen, een helpende hand te bieden of dit lied te zingen van de nieuwe hemel en aarde: dáár wacht ik op.

Fotografie: Hartwig HKD (flickr.com)

7 comments on “Wachten
 1. Avatar m. schreef:

  Soms wacht ik ook extra lang, laat die jongen met zijn blikje frisdrank even voorgaan bij de supermarkt, en ook die bestuurder van die auto die er graag tussen wil maar misschien nog wel lang kan wachten als er niet van die galante bestuurders langskomen. Dan voelt het wachten al weer anders. Ik besef ook dat anderen soms op mij zitten wachten, soms voelt dat wel als druk maar het geeft toch ook een goed gevoel om iemand niet in de steek te laten ook al moet je daar op je vrije zondag een uur voor in de auto zitten en weer een uur terug. En dan ook nog die vriend die elke dag zijn dagen alleen doorbrengt, ik stuur minstens een teken van leven elke dag en als het even kan langs. Zelf wachten we ook wel eens op een teken van leven van mensen maar die hebben het blijkbaar te druk met andere dingen en daar sta je niet zo hoog op de prioriteitenlijst. Het beste is maar niet te veel te ver-wachten.
  Zien wat er komt, of niet. Als je geluk hebt heb je iemand in de buurt om een praatje te maken als je op een spannend iets moet wachten. Vooral als je in een ziekenhuis bent en dan ziet dat er iemand langskomt met een dokter en merkt dat de uitslag daar niet zo positief uitviel.. Ja, we wachten allemaal op en verlangen naar iets paradijselijks, soms in een moment grijpt het je even.
  En we kunnen er maar beter aan werken om voor elkaar het verschil te maken, er zijn genoeg mogelijkheden.
  Mooi stukje weer Anja, en ik hoop dat je je gelukkig mag voelen en door de mensen gewaardeerd met wat je voor een ander kan betekenen.

  • Avatar Anja de Jong schreef:

   dank je wel voor je reactie (en compliment)! Mooi ook zoals je opmerkt dat we met elkaar tijdens het wachten elkaar nog kunnen helpen en van betekenis zijn. Anja

 2. Avatar Irma Moekestorm schreef:

  Mooi! Wij leerden het lied met een andere tekst: Bid maar, werk maar…

 3. Avatar anne schreef:

  Sinds de smartphone er is is wachten opeens anders….
  Maar nooit in de supermarkt in de rij, of van die dingen.
  Wel gewoon als ik onderweg moet wachten…..

  • Avatar Anja de Jong schreef:

   Hoi Anne, ik heb wel een smartphone maar kan er nog helemaal niet mee overweg 🙂 misschien moe tik er eens mee gaan ‘spelen’ tijdens een wachtsessie in een wachtkamer of zo. Groetjes en dank voor je reactie Anja

 4. Avatar Cora schreef:

  Mooi!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief