MENUMENU

Wanneer is genoeg genoeg?

In de veertigdagen voor Pasen bespreken we bij Mijnkerk.nl zeven grote verleidingen in het leven. Vandaag een blog over hebzucht.

Rupsje nooit genoeg

Je kent vast en zeker wel het prachtige kinderboek ‘Rupsje nooit genoeg’. Het boek gaat over een rups die eet en eet. Het rupsje eet maar door. Tot het uiteindelijk verandert in een prachtige vlinder. Al lezend leert een kleuter de dagen van de week, verschillende kleuren en tot vijf tellen. Het is een leuk boekje, kleuters willen het keer op keer lezen. Ze krijgen er geen genoeg van.
Ambitie is goed, een doel nastreven is prima. Maar wanneer is genoeg, genoeg? Wanneer wordt gezonde ambitie, hebzucht?

De rijkste man ooit

John D. Rockefeller (1839-1937) wordt gezien als de rijkste man aller tijden. Als jonge man stelde hij zich zelf tot doel om in zijn leven 100.000 dollar te verdienen en 100 jaar oud te worden.  Rockefeller werd bijna 98 jaar oud. Zijn fortuin werd in het jaar van zijn overlijden geschat op anderhalf miljard dollar. Omgerekend naar de huidige maatstaven maakt dat hem tot de rijkste man ooit. Hij maakte zijn fortuin in de olie industrie. Op slinkse en meedogenloze wijze schakelde hij concurrenten uit. Tot hij zowel in het winnen van olie, als het verwerken als ook in de transport een monopolypositie had. Iemand vroeg hem eens “Hoeveel geld heeft een mens nodig om hem tevreden te stellen?” Zijn antwoord was: “Net iets meer.”  

Nooit genoeg

In de Bijbel staat een oude spreuk: “Wie graag rijk wil zijn, heeft nooit genoeg. Wie veel heeft, wil steeds meer hebben. Ook dat is allemaal zinloos” (Prediker 5:9). Volgens deze Prediker geven geld en rijkdom veel stress en zorgen.  Het niet hebben van geld kan ook veel stress en zorgen hebben, denk ik, maar dat ter zijde.

Jezus

In de Bijbel komt een rijke man naar Jezus toe. Hij vraagt wat hij moet doen om in de hemel te komen. “Houd je aan de geboden”, zegt Jezus. De man houdt zich aan de geboden en vraagt wat hij nog meer moet doen. “Dan is er nog één ding dat je moet doen. ga naar huis, verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen. Dan ligt er in de hemel een grote beloning voor je klaar.” Toen de man dat hoorde, werd hij somber. Hij liep teleurgesteld weg.

Gulheid

J.D. Rockefeller is niet alleen bekend om zijn grote rijkdom, hij staat ook bekend als iemand die een zeer groot gedeelte van zijn vermogen aan goede doelen gaf. Hij was een gelovig christen en gaf elk jaar zo’n 10% van zijn verdiensten weg. Ook in het weggeven van zijn geld bleek Rockefeller een ondernemer. Hij gaf niet zomaar geld aan een willekeurige bedelaar. Hij wilde dat zijn geld goed terecht kwam en dat zijn gift op langere termijn zinvol was. Hij gaf veel aan onderwijs- en gezondheidsprojecten.

Geluk

Het leven van Rockefeller laat zien dat hebzucht en gulheid in één persoon samen kunnen gaan. Bijzonder vind ik dat. Ik vraag me af wat hem uiteindelijk het meeste geluk heeft gegeven. Het vergaren van rijkdom en bezit, of het weggeven van geld aan goede doelen.

Wat denk jij?

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
28 februari 2018
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars