Wat was er eerder: de kip of het ei?

Bij het zien van vele kippen in de buurt van Barneveld rijst bij Loes de vraag: wat was er eerder, de kip of het ei?
Om daar antwoord op te krijgen gaat ze met twee kinderen naar het Pluimveemuseum in Barneveld.

Het Pluimveemuseum

Het is een sombere dag in de vakantie en een ideale dag om naar een museum te gaan. Het pluimveemuseum in Barneveld deze keer, want we zijn op de Veluwe aan het kamperen. Met zoveel kippen in de buurt, je ruikt ze en je ziet ze, hebben we een vraag en daarop hopen we het antwoord te krijgen.

“Wat was er eerder, de kip of het ei?” 

Speurtocht

Voorzien van opdrachten voor twee verschillende speurtochten gaan we het museum in in de hoop daar straks het antwoord op te hebben.De kinderen vinden het interessant. De opdrachten zijn leuk en afwisselend. Plaatjes kijken, informatie halen uit een filmpje, maar vooral goed kijken. Met wat inspanning zijn de antwoorden te vinden. Noot kinderachtig en nooit te moeilijk. Wat een soorten kippen, hoenders, zijn er en straks gaan we buiten kijken, want daar zijn ze echt.

Maar hier staan we ineens ook voor levende have. Na alle theorie is dit toch wel erg leuk. De broedmachine waar je kan zien hoe de eieren uitkomen. Gebiologeerd staan we te kijken en jawel, daar zien we een gaatje groter worden. Met moeite krijgen we de kinderen weer verder, maar als ik zeg dat daar echte kuikentjes zijn, die je ook nog mag pakken en vasthouden, komen ze snel kijken. Dat is toch wel het mooiste! Het is even eng, het is warm en het kriebelt. Daan is de stoerste en hij doet voor hoe het moet. Dan lukt het Lotte ook een kuikentje uit de bak te halen.

Veiling

We lopen verder en dan is daar het veilinglokaal. Over een kleine tien minuten begint de veiling en een vrijwilliger legt uit hoe het veilen ging en hier nog gaat. Lotte lukt het om de wijzer van de grote veilingklok precies op de euro te laten stoppen. Dat geeft goede moed, maar het lukt toch niet om een doos eieren te kunnen scoren. Gelukkig zijn ze ook in de museumwinkel te koop en Daan voegt toe dat we ook niet teveel betaald hebben. Die kans is er ook op de veiling. En we weten nu wat doorgedraaide eieren zijn.

Nadat we alles binnen hebben gezien gaan we naar buiten. Het is inmiddels droog en zo kunnen we heel veel verschillende hoenderrassen bekijken.

Eieren in het nieuws

Na ons bezoek komen de eieren in het nieuws. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de eieren van meerdere pluimveebedrijven. Bij de eieren van één van die bedrijven is zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid, stelt de NVWA. Bij de eieren van waarschijnlijk tientallen andere pluimveehouders is het gevaar minder, maar wordt kinderen afgeraden om ze te eten. In de eieren zit fipronil, een anti-luizenmiddel dat verboden is in de voedselketen. Zeker dertig bedrijven zijn besmet. Er is gelukkig een lijst, waarop de nummers staan van de besmette bedrijven.

We hebben geleerd hoe we de eieren kunnen uitlezen. Het soort ei, het land, het bedrijf…Onze eieren zijn gelukkig niet besmet, maar zeker dertig bedrijven zijn hierbij betrokken. Een enorme strop! Weer vele bedrijven in de agrarische sector zijn de dupe. Voor deze gezinnen in de omgeving van Barneveld een regelrechte ramp.

Het spreekt mij nu nog meer aan, Komt dat door ons bezoek aan het museum? Misschien wel. We zijn heel veel wijzer geworden van de kippen, kuikens en eieren en van de hele industrie eromheen.

Maar nog steeds hebben wij geen antwoord op de vraag of nu het ei of de kip er eerder was. Daan gokt op de kip, maar Lotte zet in op het ei. En ik? Ik weet het niet en zal het ook nooit te weten komen.

foto Bernard Polet

 

One comment on “Wat was er eerder: de kip of het ei?
  1. Avatar Mar schreef:

    Ik hoop dat er ooit een dag komt dat er geen dierenleed meer is, vind dat zo erg

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 augustus 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief