Wat als er een collectant aan de deur staat? ( + video)

Ding dong! Binnenkort staan ze weer aan de deur: de collectanten. Hoeveel doe je in de collectebus? En welke goede doelen steun je wel of niet? In dit filmpje geeft Otto antwoord op deze vraag.Geld maakt pas echt gelukkig als je het gebruikt om iemand anders blij te maken. Maar er zijn zoveel goede doelen. Waarom de een wel en de ander niet? En het voelt ook niet helemaal goed om te zeggen: nou ik kies dit doel, en dan mag een ander weer dat andere steunen. En toch moet het ook wel zo, want je kunt niet alles.

Persoonlijke motivatie 

Wat mij in mensen die goede doelen oprichten of zich daarvoor inzetten opvalt, is hun geweldige persoonlijke motivatie. Ze hebben iets met dat doel. Soms door iets verdrietigs, vaak doordat ze geraakt zijn door de mensen of dieren die ermee geholpen zijn. Het betekent wat voor ze. Kies dus gerust een doel dat iets voor je betekent. Ook omdat je daarvoor automatisch bereid bent meer te doen of te geven. En als we dat allemaal doen is het minder een plicht en meer iets positiefs waar alle doelen van zullen profiteren.

Geef uit dankbaarheid

En hoeveel geef je dan? Tja, in de Bijbel wordt gesproken over tienden, een tiende van je inkomen, en in moderne tijden van belastingen en vaste lasten is dat lastig vergelijkbaar denk ik. Iets anders kan wel een goed uitgangspunt zijn. Bij de offers aan de tempel van de oogst ging het altijd om eerstelingen. Het eerste, het beste, geef je weg. Simpel gezegd betekent dat denk ik voor ons: geef aan het begin van de maand, niet aan het eind van de maand. Geef niet wat je over hebt, maar allereerst uit dankbaarheid voor alles wat je hebt. En dan is het aan ieder voor zich wat dat je waard is.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief