Wat als iemand vraagt: Waar is God?

Tijdens een kerkdienst vraagt de predikant de kinderen naar voren om naar de kindernevendienst te gaan. Als alle kinderen rondom hem heen staan, vraagt hij hen waar God te vinden is. Veel mensen weten niet meer waar God is en daarom heeft hij hun hulp nodig. Als het een moment stil blijft vraagt hij een aanwezige ouderling of hij misschien weet waar God te vinden is. De ouderling is een wijze man en dat weet de predikant. De ouderling vraagt aan het oudste meisje van de groep: ‘Praat je wel eens tegen God?’ Ze knikt ja. ‘En als je dat doet, waar voel je dan wat?’ Intuïtief wijst het meisje naar haar hart. ‘Dan is God daar’, antwoordt de ouderling.

Zelf laten ervaren

Kinderen hebben niet veel aan leerstellingen. Veel volwassenen trouwens ook niet. Geleefde spiritualiteit begint bij de eigen ervaring. In dit geval van je kind. Het voorbeeld hierboven laat dat op een mooie manier zien. De ouderling dringt niet iets van buiten op, maar vraagt het meisje hoe dat voor haarzelf is. Dat maakt haar spiritualiteit echt van haarzelf. De ouderling respecteert dat ook volledig.

Persoonlijk

God spreekt ons als mensen aan en wij antwoorden daarop. Hoe wij mensen dat ervaren, dat is heel persoonlijk. Als ouder is het de kunst met je kind over die ervaringen te praten. Wat je zou kunnen doen is lezen uit een (kinder)bijbelverhaal en je kind vragen hoe het is om dat zo te horen. Waar is ‘God’ in het verhaal? Hoe is dat in haar/zijn eigen leven? Je brengt het ter sprake en laat het antwoord uit je kind zelf komen. Je kunt ook eerst vertellen hoe dat voor jou is.

Waar is ‘God’ voor jou? Hoe ervaar jij dat en hoe praat jij met je kind daarover?

Lees ook:

 

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
13 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief