Wat heeft dopen met Pasen te maken?

Sommige mensen willen graag rond Pasen gedoopt worden. Waarom? Wat heeft de doop met Pasen te maken?

Het diepste wat je over de doop kunt zeggen, schrijft Paulus in Romeinen 6:3-4:

Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden.

Door het water heen

Het betekent: wat er ook in je leven kan gebeuren, je hebt het diepste dal al achter je, want dat is Jezus Christus voor ons doorgegaan. Wij gaan die weg achter Hem aan, door het water heen, naar het leven. Dopen heeft daarom met Pasen te maken, het feest van de opstanding van Jezus. De vroegste christenen doopten het liefst in de paasnacht (de nacht vóór Pasen) om dat verband zichtbaar te maken. In die nacht worden ook de verhalen uit het Oude Testament over de doorgang door het water in herinnering geroepen.

Deze tekst komt uit het boekje Ik doop je. Dit boekje gaat over dopen, een eeuwenoude christelijke traditie met joodse wortels. Het is bedoeld voor wie er meer van wil weten, of voor wie een kind of zichzelf wil laten dopen. Dopen gebeurt in de kerk, maar gaat niet in alle kerken op dezelfde manier. Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Dit boekje geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van je plaatselijke kerk kan vertellen hoe het er daar aan toegaat.