MENUMENU

Wat is KERST?

deze blog komt grotendeels uit de infoblog over christelijke feestdagen van dominee Otto Grevink

Veel mensen tellen de dagen af tot Kerst. De sfeer van de lichtjes overal, de versieringen en gezellige vrije dagen zijn een fijn vooruitzicht. We kijken er ook naar uit omdat de dagen voor kerst steeds donkerder worden. We kunnen wel weer wat licht gebruiken. En dan is het Kerst. Tussen alle kerstversieringen van kerstbomen en kerstmannen, staan er kerststallen en organiseren kerken grote evenementen als Kerstfeest op de Dam; en tal van kerstnacht- en
kerstmorgendiensten.

Waar gaat Kerst over?

Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus. Hij is aan het begin van onze jaartelling geboren in Bethlehem. Dat stadje ligt tegenwoordig in de Gazastrook bij Israël.

Aankondiging van de geboorte

Jezus’ moeder Maria kreeg een engel op bezoek. Gabriël vertelde Maria dat ze een kindje zal krijgen. De ​engel​ zei tegen ​Maria: ‘Ik groet je, ​Maria. God heeft jou uitgekozen. Hij zal bij je zijn.’ Maria​ schrok van de woorden van de ​engel. Ze vroeg zich af wat hij bedoelde. Toen zei de ​engel​ tegen ​Maria: ‘Je hoeft niet bang te zijn, ​Maria. God heeft je uitgekozen voor iets moois. Je zult zwanger worden en een zoon krijgen. Je moet hem ​Jezus​ noemen. Jezus​ zal heel belangrijk zijn, hij zal Zoon van de allerhoogste God genoemd worden. En God, de ​Heer, zal hem ​koning​ maken, net zoals zijn voorvader ​David​ dat was. ​Jezus​ zal voor altijd ​koning​ van Israël zijn. Aan zijn macht komt geen einde.’ Maria is hier erg verbaasd over. Maria​ zei tegen de ​engel: ‘Maar ik slaap nog niet met een man. Hoe kan ik dan zwanger worden?’ De ​engel​ antwoordde: ‘De ​heilige​ Geest​ zal bij je komen. En door de kracht van de allerhoogste God zul je zwanger worden. Daarom zal jouw ​kind​ bij God horen, en zal hij Zoon van God​ genoemd worden. (Lucas 1)

Bethlehem, de stal en de herders

Het Kerstverhaal vertelt vervolgens dat Maria en Jozef naar Bethlehem moesten gaan, omdat keizer Augustus een volkstelling wilde houden. Jozefs familie kwam uit Bethlehem, en daarom moesten ze daarheen. Daar werd het kindje geboren in een stal, omdat er nergens plaats was om te slapen. Er kwamen ook herders langs. Zij hadden van de engel gehoord dat er een redder was geboren. Dit verhaal kun je lezen in Lucas 2.

De drie wijzen

Alleen in Matteüs 1 kun je nog iets lezen over de geboorte van Jezus. Daar komen de drie koningen, drie wijzen uit het oosten langs. Zij volgden een ster. Die leidde hen naar het paleis van koning Herodes, in Jeruzalem. Daar werd koning Herodes zo boos toen hij hoorde dat er een koning geboren is, dat hij de wijzen erop uit stuurde om het kind te gaan zoeken. Hij stuurde ze naar Bethlehem, omdat Joodse geleerden zich herinnerden dat er in Bethlehem iets zou gebeuren. En daar vonden ze Jezus. God waarschuwde de drie wijzen in een droom niet naar koning Herodes terug te gaan maar meteen naar huis te gaan. Zodoende kreeg koning Herodes het kind niet te pakken.

Wat betekent de maagdelijke geboorte?

Het Kerstverhaal vertelt dat Jozef niet de vader is van Jezus, maar dat Maria zwanger wordt door de kracht van de allerhoogste God. Of je dat letterlijk kunt geloven is niet zo belangrijk. Wat het betekent is dat God zelf een nieuw begin maakt. Hij heeft daar niet een man uit het volk Israël voor nodig.

Waarom dan toch een vader?
Toch wil God het kind wel uit het volk Israël geboren laten worden. Hij komt niet uit de lucht vallen. Het kind zal verbonden zijn met de geschiedenis van Israël. Die geschiedenis moet ten goede keren. Er moet een redder komen. En die redder zal verbonden zijn met het volk zelf. Hij is één van hen. Dus vertelt het verhaal dat God Jozef in een droom op het hart drukte Maria niet te verstoten, omdat ze al zwanger is voordat ze met elkaar naar bed waren gegaan. Want het kind is niet van een ander, maar van God.

Waarom Jozef?
Jozef was familie van de vroegere koning David. Geen koning zonder fouten, maar wel een koning die in het geheugen is gebleven als dé koning van Israël. Hij was met zijn zoon Salomo de enige koning die ooit over alle stammen van Israël geregeerd heeft. Met dat koningshuis sloot God een verbond dat het koningshuis nooit zou eindigen. De evangelist Matteüs doet veel moeite om van Abraham via David naar Jozef één lijn te trekken van vader op zoon. Dat is het lange geslachtsregister aan het begin van Matteüs 1. Jezus is verbonden via zijn vader Jozef met een koningsgeslacht. Van koning David. Van dat koningsgeslacht
verwachten de Israëlieten hun messias (redder).

Bethlehem is de ‘stad van David’ en Jezus is ‘Davids zoon’

Daarom hoor je in kerstliedjes zo vaak over ‘de stad van David’ als het over Bethlehem gaat. Het is de stad waar de familie van Jozef vandaan komt, en in het bijzonder koning David. Er is in het kerstverhaal ook een tegenstelling tussen de grote stad Jeruzalem met koning Herodes en de kleine stad Bethlehem met het koningskind Jezus. Hij is ‘Davids zoon’ zoals we zingen in ‘Stille nacht, heilige nacht’. Want uit Davids familie werd redding verwacht.

Wat is de oorsprong van de datum van Kerst?

De datum van Jezus’ geboorte staat niet in de bijbel. Christenen zijn Kerst gaan vieren op de dag van het Germaanse feest van de Zonnewende. Vlak vóór Kerst, op 21 december, is het de kortste dag, en de langste nacht. Vanaf 24 december worden de dagen weer langer, en komt er dus weer meer licht. Dit sloot aan bij hoe mensen Kerst beleven: dat er met de geboorte van Jezus weer meer licht in de wereld komt. Dat er weer hoop is, en vrede op aarde.

Kerstverhaal uit je jeugd

Veel mensen blijft het kerstverhaal bij in de vorm waarin ze het als kind gehoord hebben. Misschien herken je deze wel: het kerstverhaal van Dick Bruna. Welk kerstverhaal is jou bijgebleven?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
20 november 2017

[views]
Kaarsjes:
 •  

  nelleke

  is toch nog een goed jaar geweest steeds alles goed bid dat volgend jaar ook goed komt
 •  

  T

  Dat T. weer volwaardigmlid mag zijn v. D.B. Hulp en Licht, Leiding voor T. Bescherming van een groot schild van Licht om T heen. Dat T niet te gronde gaat aan de eigen fouten.
 •  

  Harold

  Ik bid God dat Harold rust en vrede in zijn hoofd mag krijgen
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars