9 antwoorden op de vraag: Wat maakt gelukkig?

Meerdere keren plaatsten we al een bericht over dankbaarheid. Eigenlijk over ‘tel je zegeningen’. In het blog over het boek duizendmaal dank van Ann Voskamp lag de nadruk op dankbaar zijn voor schoonheid in de dagelijkse dingen. Op dankdag plaatsten we een top 5 van dingen waar je voor kon danken en ook was er een blog over het dankboek van Ernst Jan Pfauth. Bij al deze blogs was de boodschap eigenlijk wel dat dankbaarheid je geluk vergroot.
Ik denk zeker dat dat ook waar is. Je dankbaar voelen helpt je gelukkig te zijn, maar dat is toch niet het enige dat helpt om je gelukkig te voelen?

Wat maakt nog meer gelukkig?

Dus ik ben gaan googlen én ik heb mijn gezond verstand gebruikt: Wat maakt gelukkig? En toen ben ik tot een mooi lijstje van 9 antwoorden gekomen. 9 zaken die helpen om geluk te vinden. Dankbaarheid is er eentje van. Maar daar zeg ik nu niets meer over. Blijven er nog 8 over:

1. houd van jezelf

Pas als je van jezelf houdt, kun je gelukkig zijn met jezelf en met een ander. Het is een oude wijsheid die je niet alleen via google tegenkomt maar die ook in de bijbel staat: ‘Van de mensen om je heen moet je net zoveel houden als van jezelf.’ Probeer dus van jezelf te houden. Moeilijk hiervan vind ik dat ik altijd wel iemand weet die de dingen beter kan of doet dan ik. Die gedachte probeer ik niet toe te laten, want het helpt niemand.

> Klik hier voor een blog over jezelf niet zo stom vinden

2. trek op met vrienden

Als mensen je aandacht schenken, geeft dat vaak een gelukkig gevoel. Je weet dat deze mensen in je zijn geïnteresseerd of van je houden en dit maakt je gelukkig. En jij kunt er voor hen zijn en van hen houden. Door vrienden met ze te zijn. 🙂

> Klik hier voor een blog over aandacht en vrienden

3. vergeef

Lang boos blijven is slecht voor je emotionele én fysieke gezondheid. Wrok laat geen ruimte voor positieve emoties; het zorgt alleen maar voor stress en een grotere kans op hartproblemen. Toch vind ik dat nog wel eens moeilijk hoor. Het is soms ook heel goed en gezond om voet bij stuk te houden. Maar ik besef ook dat er een groot verschil is tussen over je heen laten lopen en vergeven.

> Klik hier voor een blog over vergeven

4. houd van God

Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik deze niet tegenkwam via google. Maar hij is zeker wel waar. Ik heb gemerkt dat God met mij is. En daardoor kan ik mijn zorgen voor een moment loslaten en me ontspannen. En dat heeft volgens mij toch echt wel met je gelukkig voelen te maken.

> Klik hier voor een blog over hoe je van God kunt houden

5. tijd voor nu

Gelukkige mensen nemen tijd om te doen wat er nu is, zonder bezig te zijn met allerlei andere dingen. Ik bedenk dat ook altijd als ik mensen hun kind zie filmen. Ze zien soms hun kind alleen maar op het filmpje, later.

> Klik hier voor een blog over tijd hebben voor nu

6. geniet van seks

Eerst dacht ik er nog over een andere te kiezen. Maar dat vond ik ook een beetje flauw. Want het is wel degelijk waar. Genieten van seks helpt je gelukkig te voelen. Seks heeft een belangrijke plek binnen een goede relatie. Het is iets intiems dat van jou en je partner is. Seks maakt dat jij en je geliefde verstrengeld zijn, het verbindt op een heel eigen manier.

> Klik hier voor een blog over genieten van seks

7. beweeg

Door te bewegen komen stoffen vrij in de hersenen die zorgen voor een geluksgevoel. Ik ken dat gevoel wel. Ik voel me werkelijk beter en optimistischer als ik net gesport heb.

> Klik hier voor een blog over hoe bewegen gelukkig maakt

8. gezond eten

Ook gezond eten heeft veel invloed op geluksgevoel. Zoetigheid is misleidend, want dat geeft je maar eventjes een beter gevoel. Steeds vaker blijkt dat gezond eten zonder al te veel suiker en vet uiteindelijk leidt tot een stabielere geest en een gezonder lichaam en daarmee tot een gelukkiger gevoel. Maar ja, tegen beter weten in snoep ik soms echt wel meer dan goed voor me is!

> Klik hier voor een blog over gezond eten

Reageren

Heb jij nu nog een 10e of een 11e antwoord op de vraag ‘Wat maakt gelukkig?’ dan lezen we dat graag!

foto: Gerard Stolk, Flickr
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief