Wat zegt de bijbel over zomertijd en wintertijd?

Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd laait er een discussie of we het niet moeten houden bij een van de twee: of altijd zomertijd of altijd wintertijd. Ik vond in de bijbel een mooi handvat om deze discussie te doorbreken.

Europese discussie

Een aantal Europeanen schijnt om een keuze tussen zomertijd en wintertijd gevraagd te hebben. In een enquête wilde de Europese Commissie erachter komen wat ons bezighoudt. Om eerlijk te zijn: dit houdt mij, behalve in deze blog, niet echt bezig. Ja, ik moet ook altijd weer even wennen aan de verandering in de tijd. En morgen zal het wel even erg vroeg zijn als de klok een uur achteruit gaat en mijn dochter gewoon volgens haar biologische klok wakker wordt, een uur ‘te vroeg’.

Biologische klok

Het is die ‘biologische klok’ die de discussie bepaalt: het zou niet natuurlijk zijn om van tijd te wisselen. Dat zal best, maar dan moeten we ook niet naar andere tijdzones reizen in onze vakanties en onze werkdagen niet zo volproppen dat we nauwelijks nachtrust hebben, denk ik dan. Ik weet dat er mensen zijn die er veel last van hebben, en dat is heel vervelend. Maar er zijn ook veel mensen die niet goed tegen te weinig daglicht kunnen. En leven we niet van het licht?

Het draait om de zon

Ik moest bij deze discussie denken aan een verhaal uit het bijbelboek Jozua. Daarin komt het volk Israël onder leiding van Jozua bondgenoten te hulp die aangevallen worden. Omdat de dag te kort is om de strijd te beslissen vraagt Jozua aan God om de zon stil te zetten (Jozua 10: 12 e.v.). De maan trouwens ook. ‘Ze stonden de hele dag aan de hemel, totdat de Israëlieten hun vijanden verslagen hadden.’ Overigens: ‘Het is de enige keer dat de Heer op zo’n manier naar het gebed van een mens luisterde.’ Dus eens maar nooit weer. Maar wel voor een goed doel: God kwam de mens te hulp die de zon nodig had. We hebben de zon nodig om te leven. Dat neem ik mee uit dit verhaal, dat verder heel wonderlijk is.

Hoe hebben we het meeste zon?

Het draait dus om de zon in dit bijbelverhaal, en om het licht in de hele bijbel. Wat mij betreft betekent dat in de discussie over de zomertijd en de wintertijd dat we zouden kunnen kiezen voor de variant met het meeste licht. En als ik dan vandaag om zeven uur naar buiten kijk, realiseer ik me dat het morgen om zes uur al donker is, en in de zomer ook vroeger als we de wintertijd zouden aanhouden. Maar als we de zomertijd zouden aanhouden, omdat we niet willen dat het zo vroeg licht wordt, dan zou het pas tegen tien uur ’s ochtends licht worden. Volgens mij geeft de combinatie van zomertijd en wintertijd het meeste licht, en dus ook met meeste geluk. In de zomer is het niet idioot vroeg licht, maar wel langer in de dag licht. En in de winter is het niet zo laat licht en is het licht in de meest actieve periode van de dag. Met dank aan de zon en de maan. Dat wonderlijke spel van licht en donker aan de hemel.

3 comments on “Wat zegt de bijbel over zomertijd en wintertijd?
 1. Avatar Lies schreef:

  We zijn in een tijd beland dat we alles “maakbaar” willen hebben, God schiep dag en nacht, wij willen alles optimaal (benutten) om zo productief mogelijk te zijn. En daardoor denken we vaak niet meer over wat goed voor onze rust is. Ik denk dat wintertijd voor ons de “normale” tijd was en dat we door daar aan te zijn gaan sleutelen niet meer accepteren wat eigenlijk heel lang “normaal” was. Het denken aan een 24/7 beschikbaar en alles moet kunnen maatschappij heeft ons behoorlijk ontwricht. En het alleen nog maar over bezigheden gaat i.p.v.de goede verhouding: werk/rust.

 2. Avatar Ake van Andel schreef:

  Kprtom:
  de Bijbel zegt ons niets over zomer-en wintertijd. Lijkt mij geen verassing.
  En dus terecht dat het jou niet bezig houdt.
  Veel interessanter lijkt mij de vraag wat de Bijbel zegt over onderwerpen als bevrijding en genezing in deze tijd. Of onderwerpen als vervult zijn met de Heilige Geest, spreken in tongen, wat het betekent als de Heilige Geest over je komt (en of dat nu nog gebeurd), of over gebed, gebedsverhoring en de kracht van gebed. Of de prachtige combinatie van bidden in tongen.
  Paulus zegt zoveel over deze onderwerpen, maar helaas komen die Ier op de site niet aan bod.

 3. Avatar Ake schreef:

  Kprtom:
  de Bijbel zegt ons niets over zomer-en wintertijd. Lijkt mij geen verassing.
  En dus terecht dat het jou niet bezig houdt.
  Veel interessanter lijkt mij de vraag wat de Bijbel zegt over onderwerpen als bevrijding en genezing in deze tijd. Of onderwerpen als vervult zijn met de Heilige Geest, spreken in tongen, wat het betekent als de Heilige Geest over je komt (en of dat nu nog gebeurd), of over gebed, gebedsverhoring en de kracht van gebed. Of de prachtige combinatie van bidden in tongen.
  Paulus zegt zoveel over deze onderwerpen. Graag zou ik hier meer van zien.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief