Wat zegt jouw rommel over jou?

Een beetje aarzelend kijk ik naar de tafel waaraan ik nu zit te werken. Zal ik de rommel beschrijven die ik zie of niet? Als er onverwacht iemand binnen komt, heb ik die aarzeling ook: zal ik een excuus bedenken waarom de tafel zo vol ligt, of zeg ik gewoon niets? Het gaat om de keukentafel, tevens mijn ‘werkplek’, maar ook knutseltafel voor de kinderen, post-sorteer plaats, plek om de kranten ‘even’ neer te leggen. Kortom de centrale rommelplek in huis.

Komt ie:

Links van me zie ik een half afgemaakte tekening van mijn dochter, een fotolijstje waarvan het glas kapot is gegaan omdat onze kitten het van de kast gooide en dat nog vervangen moet worden, restjes kerstversiering waar eigenlijk geen plek meer voor is, de kranten van vandaag, een tijdschrift dat ik heb gekregen van een vriendin en dat ik nog moet lezen, de nieuwe kalender voor volgend jaar die nog moet worden ingevuld, de stiftenbak van de kinderen (maar ook een beetje van mij), aantekeningen van een vergadering met dingen die ik nog moet regelen, gebruiksaanwijzing van speelgoed dat ik in elkaar heb gezet…etc. etc. etc.

En de rest.

En dan heb ik het alleen nog maar over de tafel waar ik nu aan zit. Tja, ik zal het maar gewoon toegeven: het is een troep in mijn huis. De was stapelt zich op en in alle kamers, vertrekken, slingeren dingen rond die er niet horen. Die eigenlijk in kasten moeten of iets dergelijks. Het is dus niet alleen de tafel, maar eigenlijk het hele huis. Maar nu blijkt dat die rotzooi ook iets zegt over de toestand in mijn hoofd.

Is rommel geniaal?

Van manlief, kreeg ik afgelopen week deze link (klik)

De eerste zin klinkt heel veelbelovend: Ze zeggen dat veel van de genieën op de wereld rommelig waren.

Dat wil ik natuurlijk wel verder lezen! Maar helaas staat al in de tweede alinea dat je het niet om kunt draaien: als je rommelig bent, wil dat nog niet zeggen dat je een genie bent.

Er volgt een rijtje met betekenissen van rommel op bepaalde plekken. Een aantal komt mij enigszins bekend voor:

Rommel en opgestapelde voorwerpen:

  • In de gangen betekent een angst om jezelf direct uit te drukken of te zeggen wat je echt bedoelt.
  • Op bureaus of in de werkplaats betekent angst, frustratie en noodzaak om controle te hebben over situaties.
  • Overal in de woonkamer duiden op een angst om afgewezen te worden door de maatschappij.
  • In de eetkamer heeft te maken met een gevoel van onzekerheid
  • Door het hele huis betekent onderdrukte woede en dat je je apathisch voelt en geen interesse hebt in het leven.

Psychologisch gesprek over de was

Sommige dingen herken ik wel en ik herken ook dat de manier waarop je je ‘huishouden’ doet wel iets zegt over jezelf. Tijdens de eerste gesprekken die ik had met mijn psycholoog, inmiddels al een flink aantal jaren geleden, hadden we het regelmatig over de was. Eigenlijk vond ik dat wel een beetje lachwekkend en toen ik bij een controle bij de huisarts vertelde dat we behalve af en toe diepgaande gesprekken het ook over de was hadden, lachte de huisarts niet. Hij kon zich dat wel heel goed voorstellen, want het zei iets over hoe ik dingen aanpak.

Perfectionist

Die was zat me altijd dwars. Ik kreeg het niet af en weg. Nee, natuurlijk niet, zeg ik nu, al heel wat gesprekken verder. In een gezin van 5 is die was nooit weg en dat hoeft ook helemaal niet. Maar ik wilde het perfect en dat gold niet alleen voor de was. Het moest allemáál perfect.  Dat heb ik gelukkig voor een heel groot deel los kunnen laten.

Ruimte maken voor de Kerst

Zoals ik al eens eerder schreef, is de depressiviteit de laatste weken weer behoorlijk aanwezig. De rommel in mijn huis is illustratief voor de rommel in mijn hoofd. Maar inmiddels weet ik dat het wel weer goed komt. Nog even en we gaan weer naar het licht en krijg ik weer wat meer energie. Dan worden hopelijk ook de gedachten weer lichter. Nog even en die rommel en opgestapelde voorwerpen om me heen zijn weer opgeruimd.

Ik hoop en verwacht dat ik nog voor kerst in ieder geval deze tafel heb opgeruimd. Dat zal ook moeten, want waar moeten we anders gourmetten. En ik hoop en verwacht eigenlijk ook van mezelf dat het met Kerst weer wat rustiger is in mijn hoofd. En dat zal ook moeten, want waar moet ik anders heen met alle mooie Kerstgedachten.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
10 maart 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief