Wat zoek je, mijn ziel?

Vorige maand deed ik mee aan een bijzondere retraite in een klooster: ‘Kijken vanuit de diepte.’ Een indruk.

Acht dagen christelijke contemplatie onder begeleiding van ex-non en auteur Miek Pot, ofwel een week de stilte in. De westerse methode om de mystieke weg te gaan die tot innerlijk weten leidt. Tot een Godsontmoeting misschien wel. God, de alom Aanwezige. Stilte is relatief, want op geen enkele plek zijn alle decibellen afwezig. Bovendien is een stadsklooster nu eenmaal wat vermengd met de geluiden van de omgeving. Het gaat uiteindelijk om het (ver)stillen: via meditatie en de focus op de stilte zelf tot rust komen. Zwijgend eten, thee drinken, mediteren, wandelen. Goed voor hart en geest of om horendol van te worden? Beide. Het is namelijk niet te voorspellen noch te controleren wat een week zwijgen en in stilte verblijven met je doet.

Groepsdynamiek

Een groep van dertien vrouwen en drie mannen ging het avontuur van de stilte aan. De Adventsperiode leent zich uitstekend voor even terugtrekken uit de drukte en de waan van de dag. Het gestage kloosterritme geeft structuur, evenals op vaste tijden opstaan, eten, mediteren, lezen, slapen. Eat,  pray, love, maar dan anders. Het was wennen om zonder te spreken met vreemde mensen aan tafel te zitten. We kenden alleen elkaars voornaam en de motivatie om aan de retraite deel te nemen. Het gewiebel, gekuch en geschuifel was de eerste bijeenkomsten meer regel dan uitzondering. Het is een proces zo stil samen te zijn. Ook buiten de meditatiesessies werd er niet met elkaar gesproken, wat soms tot hilarische situaties leidde. Stel je voor dat je iemand enkel met gebaren probeert duidelijk te maken dat je een glazen schaaltje nodig hebt voor je muësli en yoghurt en de ander snapt niet wat je bedoelt. Even doorzetten! In de loop van de week leer je elkaar beter kennen, maar dan op non-verbaal en spiritueel niveau. Het is bijzonder hoe je elkaars zijn accepteert, elkaar ruimte geeft en zwijgend bemoedigt indien nodig. Er ontstaat harmonie.

Persoonlijke ervaring

Tijdens de eerste anderhalve dag in de stilte gingen mijn gedachten helemaal los. Jee, wat er allemaal voorbij komt sjezen. Het hele actieve bestand werd opengetrokken! Langzamerhand trekken die gedachten weinig tot geen aandacht meer en ik verstil. Steeds minder vaak probeer ik met wilskracht de stilte naar binnen te trekken, maar word ik zelf de stilte ingetrokken. Dat geldt voor alle activiteiten. Ik ga zelfs langzamer lopen. Een groot deel van de tijd breng ik alleen door. Het geeft een heerlijk gevoel om door het stadje te wandelen en alleen maar te observeren en geen deel te nemen aan alle gepraat, getoeter, geschreeuw en meer. Het innerlijk reizen is begonnen en loutert hart en ziel van stof, dat anders niet afgeklopt wordt. In mijn cel (kamer) verandert de sfeer van een logeerplek in een thuis zijn bij mezelf. De kamer ontvangt me en ik ga die plaats bewonen. Wie tref ik daar aan? Mijn ergste zelf soms. Maar wat kan erger zijn dan mijn onechte zelf, mijn ego? De stilte schept de nodige afstand om te zien wat er is en te horen wat er klinkt. Roept misschien wel.

Stilte gunnen

‘Wat zoekt mijn ziel’ wordt mijn mantra tijdens deze week. Een innerlijke vraag die niet een direct antwoord eist, maar wel om aandacht roept. Hoe gaat mijn weg? Wat voelt goed en wat niet of niet meer? Contemplatie is antwoorden krijgen door de juiste vragen te stellen. Discipline, evenwicht en innerlijk kompas bijstellen zijn onmisbare middelen om de stilte te blijven ingaan en de vinger aan mijn eigen pols te houden. Deze week smaakt naar meer! De drukke feestdagen en het geknal van champagne en vuurwerk zijn voorbij. Ik gun mezelf dit jaar meer stilte en alleen zijn. Het komt ook mijn Godsrelatie ten goede. Contemplatie is heilige grond betreden. Dat besef draag ik met me mee en draag ik ook uit.

‘De stilte lonkt. In elke minuut stilte schemert de eeuwigheid. Hoe verleidelijk!’

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief