Wat de toekomst brengen moge

Als zekerheden wegvallen is vertrouwen houden in de toekomst zo belangrijk. Maar wat vind ik het vaak moeilijk, ook als Christen. Maar gelukkig is daar dan soms die ene bijbeltekst of, voor mij, dat ene lied!

Nog 3 werkdagen. Dan zit het er noodgedwongen op, na precies 15,5 jaar bij de bibliotheek. Ik zal op zoek moeten naar iets anders. Natuurlijk is ieders toekomst onzeker, maar op momenten als deze, waarbij de onzekerheid zo concreet wordt, sta je er denk ik toch meer bij stil.

Steun halen uit het geloof

In de bijbel staat het zo vaak geschreven, in allerlei bewoordingen. In mijn woorden komt het er op neer dat we vertrouwen moeten op God, Hij zal voor ons zorgen, en alles komt goed. Maar wat vind ik dat meestal moeilijk! Nu ook. Maar ik probeer toch steun te halen uit het geloof. Wat me in meer of mindere mate lukt, o.a. met behulp van het lied ‘Wat de toekomst brengen moge’ (Lied 913 en Gezang 293 in het Liedboek voor de kerken uit 1973).

Moeilijker dan gedacht

Ik wilde hier nu gaan vertellen waarom dit lied mij zo aanspreekt. Maar dat is toch moeilijker dan ik dacht … De tekst drukt in ieder geval uit, hoe ik graag zou willen geloven/leven. Daarnaast vind ik de laatste 2 regels van het 1e couplet ook erg mooi aansluiten bij wat ik leerde bij de mindfulnestraining: ‘Leer mij slechts het heden dragen met een rustig kalme moed’. Je geen zorgen maken om de toekomst, je hebt genoeg aan het heden.

Ik lees in het lied ook de intentie om geen vragen te stellen bij wat er gebeurt, God niet te vragen ‘waarom?!’, maar erop te vertrouwen dat het zijn plan is en dat het dus goed is.

Strevend naar dat vertrouwen probeer ik naar mijn onbekende toekomst te kijken.

Als je geen liedboek hebt, en toch de tekst wilt lezen, kijk dan eens hier: http://home.online.nl/spielerei/teksten/liedboek/293.htm

Foto: Dino Olivier

8 comments on “Wat de toekomst brengen moge
 1. Avatar Irma Moekestorm schreef:

  Wat een moeilijke tijd voor jou, Marijke. Ik bid voor je dat je van God de rust mag krijgen en vertrouwen voor de toekomst. Blijft menselijk moeilijk om ‘al je bekommernis bij Hem te leggen’, maar als je dat doet, belooft Hij je rust. Sterkte!

 2. Avatar yvon schreef:

  Wat de toekomst brenge moge… ook een lied wat ik erg mooi vind maar wat vaak zo gemakkelijk gezonden wordt (ook door mij). In eerste instantie is dat toch niet wat je denkt als er iets ergs is gebeurd. Werkeloos worden is meer dan je werk verliezen. Je verliest contacten, zingeving naar ook financiële zekerheid. Je zult maar opgroeiende kinderen hebben, een huis met een flinke hypotheek. In mijn geval zijn het andere dingen. 2 x weduwe worden, een ongeluk krijgen waardoor ik de rest van mijn leven (vanaf mijn 37e) moet leven met een beperking. Ook 13 operaties hebben daar geen verandering in gebracht. En nu ben ik op een leeftijd dat iedereen zegt dat je het kalmer aan mag doen. Maar ik doe al 30 jaar niets anders dan kalm aan doen. Kalmer kan ik niet. Mijn hoofd wil no zoveel maar mijn lijf weigert steeds vaker. En als ik dan die mooie tv commercials zie van mensen van mijn leeftijd die hun tijd doorbrengen met heerlijk wandelen, reizen, fietsen……. Dan wordt het heel moeilijk om dat lied vol overtuiging te zingen.
  Ik draai het liever om. Wat het verleden me ook heeft gebracht, nu weet ik dat ik er nooit alleen heb voorgestaan maar dat alleen de Hulp van God er voor heeft gezorgd dat ik er doorheen ben gekomen. Maar op het moment zelf stond ik ook met soms gebalde vuisten te roepen: WAAROM! Maar dank zij de leiding van des Heren hand kan ik toch elke dag opnieuw genieten van (soms kleine) dingen.

  • Avatar Marijke schreef:

   Dag Yvon, dank voor je reactie. Ik heb ook met heel veel liederen moeite, en ook met deze. Maar sinds ik het meer als een soort gebed zie, ‘zo zou ik het graag willen’, maar ook ‘zo zou het kunnen zijn’, heb ik er meer aan.

   Jij hebt ook je portie wel. Maar mooi om te lezen hoe ook jij kracht uit je geloof weet te halen! Ik wens je sterkte en Zegen!

 3. Avatar Neeltje schreef:

  Zo herkenbaar allemaal! Denk aan jullie!

 4. Avatar anne schreef:

  Dat juist nu deze twee belangrijke dingen samenvallen.
  Kun je het appartement nemen én tegelijk je baan verliezen?
  Je verliest de baan en blijft daardoor je nog even bij je ouders…….
  Je kan veel bidden en kracht vragen, voor mij geldt toch vaak dat ik het zelf moet doen, met alles wat in me is, tegen beter weten in.
  Zo knap dat mensen de kracht vinden in te bidden, ik wil graag wensen dat het je helpt en dat er een goede oplossing komt, soms in een heel andere vorm dan je nu misschien kunt bedenken.
  Dag Marijke.

  • Avatar Marijke schreef:

   Dag Anne,

   Ja, dat samenvallen. Op zich wel fijn, iets positiefs tegenover iets negatiefs (geloof niet dat het in m’n stukje staat, maar ik heb ook zo goed als een apartement gekocht, ga voor het eerst op mezelf wonen). Maar door het verdrietige van m’n werk is er eigenlijk te weinig ruimte in m’n hart voor de blijheid om m’n huis. En dat is wel jammer. Daarnaast speelt er nog iets, dat heeft nu toch ook negatieve invloed op het goed afscheid kunnen nemen doordat ik er zo veel mee bezig ben.

   De komende twee jaar heb ik nog inkomensgarantie, dus voorlopig dus gelukkig geen financiele problemen en kan het apartement dus ook. Dat is best een luxe, dankzij ons sociaal plan.

   Het bidden, met name voor mezelf, vind ik door allerlei dingen, heel erg moeilijk. En ook het kracht halen uit m’n geloof. Want waar is dit allemaal goed voor???? En er zomaar op vertrouwen dat alles wel tot iets goeds zal leiden …? Ik kan het (nog) niet. Temeer daar ik niet weet welke van twee keuzes Gods weg is.

 5. Avatar Elma schreef:

  Wat een eerlijk en herkenbaar stukje is dit, zo voelt het vaak, je wilt graag vertrouwen, maar kan dat niet altijd, hoe mooi is het dan dat een lied toch steun kan geven. Heel veel sterkte.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief