Het weekend in… zou Pieter Derks zijn huisdieren verzekeren?

Als het bijna weekend is kijk ik uit naar ontspannende programma's op televisie. Even wat minder nieuws. En graag met veel humor. In het programma De Kleine Lettertjes vertelt Pieter Derks over zijn huisdieren en wordt hem de vraag gesteld of hij ze zou verzekeren. Wat is er eigenlijk verzekerd in een dierenverzekering? Dat blijkt aardig tegen te vallen.

In het weekend kijk ik graag naar ontspannende programma’s op televisie. Even wat minder nieuws. En graag met veel humor. In het programma De Kleine Lettertjes vertelt Pieter Derks over zijn huisdieren en wordt hem de vraag gesteld of hij ze zou verzekeren. Wat is er eigenlijk verzekerd in een dierenverzekering? Dat blijkt aardig tegen te vallen.

Tekst gaat hieronder verder

Pieter Derks vertelt over de kip waarvan hij ‘de resten’ moest opruimen. Iets had het dier aangevallen. Wat hem heeft aangevallen, blijft onduidelijk. Zou hij zijn dier verzekeren? Er blijkt maar bar weinig onder die verzekering te vallen. Zou jij dat doen?

Huisdieren verzekeren?

Ook huisdieren kan van alles overkomen. Ik maak het zelf ook mee. Mijn kat Luuc heeft al een aantal ingrepen achter de rug en is blijven onder controle voor blaas en hart. En mijn konijn Pepper moest onlangs onder het mes voor een castratie om die arme kippen rust te geven, en later zat hij verstopt. Nou, kassa! kan ik je zeggen. Ik had een ander vak moeten kiezen, denk ik soms. Maar ik ben blij met de dierenarts en dat het weer goed gaat met mijn huisdieren. Maar zou ik ze achteraf ervoor verzekerd hebben?

Waar verlang ik vergoeding voor?

Ik weet het niet. Misschien was ik goedkoper uit geweest. Aan de andere kant: ik wil me niet voor alles verzekeren. Het leven komt ook zoals het komt. En niet alles wat je overkomt wordt vergoed. Dat hoeft ook niet wat mij betreft. Vaak zouden we het graag willen. En er gebeuren veel ergere dingen, waarvoor ik misschien wel ‘vergoeding’ zou verlangen. In psalm 90 staat heel aangrijpend: ‘U hebt ons veel laten lijden. Geef ons nu veel vreugde, zodat we al die ellendige jaren vergeten.’ Nu geloof ik niet dat God zelf ons laat lijden, maar ik snap wel wat de psalmdichter schrijft. Er kan je veel gebeuren in het leven, dat je bordje vol genoeg is. En ik kan me voorstellen dat je dan verlangt dat God die dagen ‘vergoed’, zoals een andere vertaling zegt.

Ik kan zelf ook veel dragen

Die verzekering voor mijn huisdieren komt er niet. En ook voor veel andere dingen niet. Voor mij is een criterium bij verzekeren: is de kans groot dat mij die overkomt? En kan ik het risico dragen. Niet alles hoeft vergoed te worden in het leven. Ik heb niet alleen zelf een verantwoordelijkheid om dingen te voorkomen, maar ook de verantwoordelijkheid om pech en ongeluk te dragen. Dat maakt me tot een sterker mens, en creatief om met leed in het leven om te gaan.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
13 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief