Weekendtip: inspiratie uit andere tijden in fort en musea

Het is museumweek tot en met zondag 15 april, en zaterdag 14 april is de start van het fortenseizoen. Wat als je nou je geschiedenis beleving wil koppelen aan die van geloven? Dan nu tips voor inspiratie uit andere tijden in musea.

Openluchtmuseum Heilig Landstichting

Als je geen tijd of geld hebt om eens naar het Midden-Oosten te vliegen, dan kan je mogelijk wel naar Nijmegen en Berg en Dal. De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot (dus flinke einden wandelen) rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In de drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je culturen en religie beleven

Onderduikhuis

In Haarlem staat de Béjé, vroeger een horlogemakerij, aan de Barteljorisstraat. Dat is het huis waar de familie Ten Boom in de Tweede Wereldoorlog onderduikers verstopte, bekend geworden door het boek en de film De Schuilplaats. Hun inspirerende geloof was hun motivatie en bij de rondleiding hoor en zie je daar van alles over. Het is alleen met rondleiding te bezoeken op bepaalde tijden. Zondag 15 april is de geboorte- en sterfdag van Corrie ten Boom.

Leerdam en de Statenbijbel

De Statenbijbel werd 400 jaar geleden betaald door de Staten-Generaal, kan je je dat voorstellen? In Leerdam kun je naast bloesempracht en glas, ook kijken naar Nederlandse bijbels, met hun bijzonderheden, illustraties, vertalers, drukkers en boekbinders, en de invloed van de Bijbel op het leven van alledag, van grote Nederlandse bevolkingsgroepen gedurende 400 jaar. Ga naar het Statenbijbelmuseum.

De abdij in Uden

In 2014 werd in Uden bij toeval een Merovingisch grafveld uit de vroege middeleeuwen gevonden. Het grafveld bleek een ware schat met bijzonder glaswerk, sieraden en zwaarden van de kolonisten van Maashorst. Het museum is gevestigd in een eeuwenoude, bewoonde abdij. Naast die tentoonstelling over de kolonisten, vind je een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land en een bijzondere kruidentuin.

Amsterdam

In Amsterdam zijn heel veel musea waar je iets kan ervaren van geloofstradities. Ken je de prachtige maquettes van de tabernakel en tempelberg in het Bijbels Museum? Of het heb je wel eens rondgelopen in dit bijzondere oude pand waar dit museum huist, bijvoorbeeld de keuken! Momenteel is er ook een tentoonstelling over de zondvloed.

Wanneer ben je voor het laatst in het Joods Historisch geweest? Kom langs in het Kindermuseum! Hier ga je op bezoek bij de joodse familie Hollander. In elke kamer van hun huis is iets leuks te doen. Zo kun je in de keuken challes (gevlochten brood) bakken, in de studeerkamer leer je je naam in het Hebreeuws schrijven en in de muziekkamer kun je je uitleven op allerlei muziekinstrumenten.

Of toch liever een Schuilkerk in? Ja, want lange tijd was geloven op andere manieren dan de standaard verboden. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is misschien wel een van de oudste en meest bijzondere musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het grachtenhuis gaan een grotendeels 17de-eeuws woonhuis en een complete kerk schuil.