Weekendtip: Kaeskoppen in Alkmaar of Napoleon in Bourtange

Uit in het weekend? Ga naar een historisch festival of een openluchttheater!

Zestiende eeuwse Kaeskoppen in Alkmaar

Kaeskoppenstad brengt de prachtige Alkmaarse binnenstad terug tot vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. De kleine stad is na de strijd tegen het machtige Spaanse leger het nationale baken van hoop en opstand voor heel Nederland geworden.

Door dankbaar gebruik te maken van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten, wordt tijdens Kaeskoppenstad een deel van de binnenstad teruggebracht naar de bewogen Middeleeuwen. In de pittoreske kronkelende straatjes, op het water van de Alkmaarse grachten en in de nauwe stegen van d’Oude Stad, kijk je als bezoeker je ogen uit. Meer dan 750 acteurs en figuranten doen je de 16e eeuw herbeleven!

Het bloedwonder van Alkmaar

Voorbeeldje: In het jaar 1429 vond in de Sint Laurentiuskerk te Alkmaar een groot mirakel plaats: ‘Het bloedwonder van Alkmaar.’ In de kerk kun je in schilderijen en relikwieën deze legende aanschouwen. Muziektheatergroep Andersom heeft zich laten inspireren door dit verhaal. Andersom is een groep die bestaat uit spelers met en zonder handicap.

De slag om Bourtange

Als je liever naar  het noordoosten van Nederland reist, dan is dit een tip: Maak je op voor de Slag om Bourtange! Het Groningse vestingsdorpje Bourtange ligt onder vuur. De soldaten van Napoleon bevinden zich binnen de vestingsmuren en buiten legert het leger van de Nederlanders, Belgen, Duitsers en Engelsen. Wanneer zullen de kanonnen gaan bulderen en de wapens gaan kletteren? Ervaar hoe het krijgsvolk in 1814 leefde en maak een heus schijngevecht mee op zaterdag 2 en zondag 3 juni.

Openluchttheaters

Wil je liever lekker zitten in de avond, bezoek dan eens een openluchttheater. Zie deze siteVia de uitagenda van je regio, vind je er mogelijk nog meer.

Worship of klassieke koren

Ben je juist toe aan christelijke inspiratie? Ga naar een christelijke binnenconcerten of theater of naar Kerkenpad Groningen. Kijk ook eens op Christelijke concertagenda of Truetickets.

Ga jij jaarlijks naar hetzelfde festival in je regio, of probeer je steeds wat nieuws uit? Wat is jouw tip?