MENUMENU

Weekendtip: Kaeskoppen in Alkmaar of Napoleon in Bourtange

Uit in het weekend? Ga naar een historisch festival of een openluchttheater!

Zestiende eeuwse Kaeskoppen in Alkmaar

Kaeskoppenstad brengt de prachtige Alkmaarse binnenstad terug tot vlak na het Alkmaars Ontzet van 1573. De kleine stad is na de strijd tegen het machtige Spaanse leger het nationale baken van hoop en opstand voor heel Nederland geworden.

Door dankbaar gebruik te maken van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten, wordt tijdens Kaeskoppenstad een deel van de binnenstad teruggebracht naar de bewogen Middeleeuwen. In de pittoreske kronkelende straatjes, op het water van de Alkmaarse grachten en in de nauwe stegen van d’Oude Stad, kijk je als bezoeker je ogen uit. Meer dan 750 acteurs en figuranten doen je de 16e eeuw herbeleven!

Het bloedwonder van Alkmaar

Voorbeeldje: In het jaar 1429 vond in de Sint Laurentiuskerk te Alkmaar een groot mirakel plaats: ‘Het bloedwonder van Alkmaar.’ In de kerk kun je in schilderijen en relikwieën deze legende aanschouwen. Muziektheatergroep Andersom heeft zich laten inspireren door dit verhaal. Andersom is een groep die bestaat uit spelers met en zonder handicap.

De slag om Bourtange

Als je liever naar  het noordoosten van Nederland reist, dan is dit een tip: Maak je op voor de Slag om Bourtange! Het Groningse vestingsdorpje Bourtange ligt onder vuur. De soldaten van Napoleon bevinden zich binnen de vestingsmuren en buiten legert het leger van de Nederlanders, Belgen, Duitsers en Engelsen. Wanneer zullen de kanonnen gaan bulderen en de wapens gaan kletteren? Ervaar hoe het krijgsvolk in 1814 leefde en maak een heus schijngevecht mee op zaterdag 2 en zondag 3 juni.

Openluchttheaters

Wil je liever lekker zitten in de avond, bezoek dan eens een openluchttheater. Zie deze siteVia de uitagenda van je regio, vind je er mogelijk nog meer.

Worship of klassieke koren

Ben je juist toe aan christelijke inspiratie? Ga naar een christelijke binnenconcerten of theater of naar Kerkenpad Groningen. Kijk ook eens op Christelijke concertagenda of Truetickets.

Ga jij jaarlijks naar hetzelfde festival in je regio, of probeer je steeds wat nieuws uit? Wat is jouw tip?

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
1 juni 2018
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars